Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags gilla läget!

Sverigedemokraterna når rekordhögt i GP/Sifo. Det är obehagligt men så ser verkligheten ut.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Om det inte redan är gjort, så är det nu dags att acceptera det svenska politiska landskapet som det ser ut. Dagens väljarbarometer från GP/Sifo visar att 5,8 procent av väljarna skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är en mycket hög siffra som, om barometern vore valresultat, skulle ha gjort Sverigedemokraterna till vågmästare i riksdagen.

Av detta bör vi dra ett antal slutsatser:

För det första: Sverigedemokraterna är på banan och kommer att vara ett parti att räkna med i valrörelsen.

För det andra: Sverigedemokraternas framgångar beror inte på att väljarna inte förstår. Sverigedemokraternas främlingsfientlighet är hur tydlig som helst och kan inte missförstås.

För det tredje: Sverigedemokraterna måste bekämpas både sakpolitiskt och moraliskt. Sveriges industriella välstånd bygger på invandring. Och vi har råd att vara medmänniskor.

För det fjärde: Integrationspolitiken måste bli mindre idealistisk och mer realistisk. Sänkta trösklar till jobb är en bättre väg in i gemenskapen än arbetslöshet och socialbidrag.

För det femte: Riksdagspartierna måste se till att kritiken av främlingsfientliga förslag inte förfuskas till ett enfaldigt gräl om vem som säger mest nej till Sverigedemokraterna.

Samtliga riksdagspartier har lovat och försäkrat att inte samarbeta eller söka stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen. Det är utmärkt och alldeles nog.

Att dessutom kräva löften om att inte ta emot passivt stöd av Sverigedemokraterna får absurda konsekvenser.

Ingen socialdemokratisk regering har någonsin avgått för att slippa passivt stöd från Vänsterpartiet. Inte ens när detta parti hette kommunisterna och öppet stödde Stalin.

På motsvarande sätt kan och bör regeringen Reinfeldt sitta kvar så länge det är parlamentariskt möjligt.

$1