Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags för en reformpaus

Med åtta månader kvar till valet måste regeringen bygga förtroende.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Regeringen ligger 10,3 procentenheter efter oppositionen i GP/Sifos väljarbarometer. Det blir en tung uppförsbacke fram till valet om åtta månader, men utgångsläget är inte omöjligt. Det går att komma ikapp och förbi. Regeringen har en bättre politik för arbete och därmed också för fortsatt välfärd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men skall det lyckas måste regeringen ägna all tid fram till valet åt att bygga förtroende. Framför allt genom att förklara att den nya sjukförsäkringen inte är en ”stupstock” utan ger chanser till rehabilitering i stället för förtidspension. Men det blir en svår pedagogisk uppgift i en tsunami av politisk desinformation och slapp journalistik.

Då behövs inte ytterligare en omskakande reform som ger massor av material till historier på temat, vad kommer att hända om det värsta händer?

Häromdagen föreslog Centerpartiet att Arbetsförmedlingen läggs ner och ersätts med en arbetslöshetspeng och fritt val av privata arbetsförmedlingar. Det finns inget som säger att en monopolkoloss som Arbetsförmedlingen är den bästa av alla tänkbara lösningar. Tvärtom talar mycket för ett reformbehov.

Men att mitt i en djup ekonomisk kris med rekordarbetslöshet skrämma upp arbetslösa och varslade är politiskt omdömeslöst. Ge Arbetsförmedlingen arbetsro. Vänta med eventuella reformer tills arbetslösheten är nere på mer normala nivåer.

Undviker regeringspartierna politiska misstag kommer det per automatik att finnas mer tid och medieutrymme för granskning av oppositionens alternativ.

Hittills har det mest handlat om att lova generösare a-kassa och kontrollbefriad sjukförsäkring. Mindre har talats om priset – att Socialdemokraterna vill höja inkomstskatten för vanliga löntagare med 17 miljarder kronor och arbetsgivaravgiften, för dem som anställer ungdomar, med tio miljarder kronor.

Att göra det olönsammare att arbeta och anställa är en riktigt dålig krispolitik.

$1