Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är hög tid att sluta bagatellisera cannabis verkningar, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags att ta cannabis på allvar

Många anser att cannabis är harmlös. Vi som jobbar med missbruk på Mini-Maria Göteborg har sett ungdomar bli beroende, få förändrad personlighet och förlora kontrollen över sina liv. Det är dags att ta cannabis på allvar, skriver bland andra Annika Hallén-Hemb. 

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Cannabis är i dag den vanligaste drogen i Sverige. Mer än 60 procent av alla ungdomar som söker hjälp på Mini-Maria Göteborg har problem med just cannabis. Samtidigt märker vi en allt liberalare syn på cannabis både bland ungdomar och i samhället i stort. Det finns också krafter som jobbar för att legalisera drogen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men på Mini-Maria Göteborg ser vi dagligen den andra sidan: Cannabis lagras i hjärnan och försämrar samordnande funktioner. Människor som regelbundet röker cannabis blir sega, förlorar omdömet och får stora problem att sortera intryck, förstå sig själva, tolka sammanhang och orka med vardagen.

Parallellt kräver samhället att ungdomar ska förstå just komplexa sammanhang och göra stora val i livet. Med cannabis i hjärnan går det inte ihop. Cannabis och kriminalitet har dessutom klara kopplingar. Mer än hälften av Mini-Marias cannabisrökande ungdomar har haft bekymmer med polisen och 25 procent är dömda för brott. Ett annat viktigt argument mot cannabis är dess negativa inverkan på nära relationer.

Det är hög tid att sluta bagatellisera cannabis verkningar. Varje ung människa har rätt att kunna tänka själv, tänka klart och att göra val inför sin framtid. Ett konstant intag av cannabis grusar de möjligheterna.

Som förälder, närstående och vuxen har du en viktig uppgift i att ge ungdomarna en bra start i livet. Acceptera aldrig cannabis. Lägg dig i, ställ frågor om internet, alkohol, tobak och droger. Diskutera med andra föräldrar och sök hjälp tidigt. Tonårstiden är en viktig utvecklingsperiod i en ung människas liv, en period att vara rädd om.

Annika Hallén-Hemb

socionom och familjeterapeut

Mattias Gullberg

socionom och familjeterapeut

Kerstin Nordin

enhetschef

Lillemor Svensson

enhetschef

Alla anställda på Mini-Maria Göteborg