Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags att stoppa påkostade renoveringar

Det är hög tid att våra politiker agerar och ser till att landets hyresgäster får ett reellt, tydligt och starkt inflytande när deras hem ska renoveras. De ska inte behöva drabbas av 60-procentiga hyreshöjningar, skriver Anna Lönn Lundbäck, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En morgon står de där. Besiktningsmännen från banken. De säger att dina avloppsstammar är för gamla och dåliga och att dina elledningar måste bytas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det räcker inte med det. De måste också lägga parkett i ditt förråd, installera handdukstork intill tvättmaskinen i källaren, tapetsera om väggarna i alla rum samt byta hela inredningen i kök och badrum.

Annars kommer ditt hus inte att kunna stå i 50 år till, säger de uppfordrande och i samma andetag berättar de att du nu måste betala ytterligare 4 000 kronor i månaden i räntor och amortering.

Fast det här kan väl inte vara sant – så här går det väl inte till i Sverige?

Nej, för dig som bor i ett egenägt boende är risken att råka ut för ett sådant här scenario obefintlig. Men för landets hyresgäster i nedslitna miljonprogramsområden är hotbilder av det här slaget tyvärr en realitet. Det senaste i raden av exempel är Pennygången i Högsbo. Där riskerar 770 hushåll att drabbas av 60-procentiga hyreshöjningar när hyresvärden Stena Fastigheter vill renovera sina hus till tipp-topp standard.

Mot hyresgästernas vilja

Att ha en lagstiftning som möjliggör för hyresvärdar att driva igenom påkostade renoveringar mot sina hyresgästers vilja och dessutom kunna göra det utan att dessförinnan tillförsäkra hyresgästerna ett långtgående inflytande hör överhuvudtaget inte hemma i ett modernt samhälle.

Det är därför hög tid att våra valda politiker agerar och ser till att landets hyresgäster får ett reellt, tydligt och starkt inflytande när deras hem ska renoveras. Hyresgästföreningen skickade tidigare i år ett antal förslag till regeringen på hur hyresgästernas inflytande skulle kunna förbättras, bland annat genom ett lagstadgat samrådsförfarande.

Sedan dess har inte mycket hänt. Men det kan Göteborgs politiker ändra på genom att kräva skärpt lagstiftning.

Vår uppmaning till er är: Gör det och gör det nu.

Anna Lönn Lundbäck

regionchef Hyresgästföreningen region Västra Sverige