Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags att gå före i klimatfrågan

Trots trycket från världshistoriens största utomparlamentariska rörelse misslyckades klimattoppmötet i Köpenhamn förra året. Nu närmar sig ett nytt möte i Cancún i Mexico. Frågan är vilken roll Sverige kan spela där, skriver Anders Schröder och Rebecka Carlsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klimatutmaningen är global och ska främst mötas med globala lösningar, skriver moderaterna på sin hemsida. Citatet är helt rätt i sak. Men låt oss titta realistiskt på möjligheterna att ett klimatavtal värt namnet kommer till stånd de närmaste åren. Sedan Köpenhamnsmötet har läget försämrats på en rad områden. Den organiserade påtryckningarna från civilsamhället och den intensiva mediala bevakning som då fanns har avtagit markant.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men än viktigare är USA:s förändrade position. För ett år sedan kontrollerades USA:s båda kamrar av demokrater. I dag kontrolleras representanthuset av republikaner där en majoritet inte ens tror att klimatförändringarna är orsakade av människan. Möjligheten för att ett avtal värt namnet antas är därmed obefintlig.

Hur ställer sig då Sverige till detta faktum? I regeringens miljörapport från i juni 2010 konstaterar man att EU ska gå före, men bara om andra utvecklade länder gör motsvarande åtaganden. Det betyder i praktiken att Sverige bara vill att EU ska höja sina ambitioner på klimatområdet om USA också höjer sina ambitioner markant, något som verkar helt uteslutet så länge republikanerna påverkar amerikansk politik.

Frågan är hur väl tanken om globala lösningar rimmar med att vi vägrar driva på EU så länge USA inte gör något, när vi vet att USA inte kommer att agera.

Ohållbar linje från Alliansen

I nuläget använder Alliansen i stället tanken om att vi till varje pris behöver ett globalt avtal som en ursäkt för att både slippa göra något på hemmaplan, och för att slippa driva på EU med argumentet att USA inte gör någonting.

Den här linjen håller inte längre. I stället för att sätta allt hopp till USA så bör Sverige i stället gå före och visa att det går att göra en verklig omställning. Med gott om både naturresurser och ekonomiska resurser, samt en bra välfärd är vi kanske det land i världen som har bäst förutsättningar att skapa ett hållbart samhälle.

Om Maldiverna, vars BNP per capita är en femtedel av vår egen kan ta beslut om att bli av med alla sina utsläpp till 2020, varför pratar Sverige bara om att minska våra utsläpp med 40 procent?

Världen behöver ett föregångsland, och Sverige har alla möjligheter att leda den internationella kampen för klimatet, genom att själva vara ett gott exempel.

Låt oss ta den chansen, en satsning på en grön omställning skulle både kunna hjälpa mot vår jobbkris om staten satsar på nya gröna jobb, och leda till utvecklingen av grön teknologi som gynnar både Sverige och världen på sikt.

Det här är vår möjlighet att återta titeln som världens moraliska stormakt, låt oss inte missa den.

Anders Schröder

Rebecka Carlsson

förbundsstyrelseledamöter Grön Ungdom