Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dagisintygen stävjar inget fusk

Försäkringskassans nye generaldirektör Dan Eliasson vill skrota intygen som förskolepersonalen måste fylla i när ett barn varit hemma från dagis och en förälder tagit ut en dag för vård av barn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Utan intyg blir det ingen tillfällig föräldrapenning.

-Det är en onödig byråkrati, säger han till Dagens Nyheter. -De skapar krångel och onödiga besvär för framför allt småbarnsföräldrar, och de har som vi ser det ingen påvisbar effekt när det gäller fusk vid tillfällig föräldrapenning, säger Dan Eliasson till TT om dagisintygen.

Försäkringskassan gjorde för omkring ett år sedan en intern granskning som visade att intygen inte påverkar fusket, enligt generaldirektören.

En statlig utredning som är ute på remiss innebär dessutom att arbetsgivare ska rapportera in uppgifter kring löner till Skatteverket varje månad, vilket gör det möjligt för Försäkringskassan att den vägen kontrollera om föräldrarna varit borta från jobbet.

-Vi ska väl försöka förenkla för föräldrar så mycket det bara är möjligt, livet är tillräckligt svårt ändå som småbarnsförälder, säger Eliasson.

Enligt honom är det inte främst Försäkringskassan som fått ökad administration till följd av intygen. Inte heller är myndighetens handläggningskostnader för intygen (cirka 7,5 miljoner kronor) det viktigaste.

-Det viktigaste är att småbarnsföräldrar får ett besvär i sin vardag som inte fyller någon funktion för staten, säger Dan Eliasson.

Någon omedelbar förändring av intygskravet blir det inte, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

-Det är inte aktuellt att göra någon ensidig förändring på den punkten just nu, utan vi gör en större förändring när vi kan förenkla andra saker så vi inte längre behöver intygen överhuvudtaget, säger han.

Däremot håller han med om att intygen kan tas bort om månadsuppgiftsutredningens förslag blir verklighet. Arbetsgivarna ska då redovisa uppgifter om arbetstagarnas löner varje månad i stället för varje år.

-Det tycker jag också vore en bra konsekvens, så i grund och botten håller jag med. Vi går i den riktningen. Nu är det här bara ett utredningsförslag än så länge och det är ganska många som ska tycka till om detta. Men hade vi inte tyckt att det här var bra i grund och botten så hade vi ju inte skickat ut den på remiss, säger Ulf Kristersson.

Lärarförbundet vill också att intygen tas bort eftersom de innebär extrajobb för förskollärarna.

"Om intygen inte haft någon effekt så ska de skrotas omedelbart. Intygen har ökat den administrativa bördan ytterligare i förskolan och tagit tid från förskollärarnas huvuduppdrag", kommenterar ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.