Willem Dafoe spelar den världsberömde konstnären Vincent van Gogh i filmen "Vincent van Gogh – vid evighetens port". Pressbild.
Willem Dafoe spelar den världsberömde konstnären Vincent van Gogh i filmen "Vincent van Gogh – vid evighetens port". Pressbild.

Dafoes omöjliga uppdrag: Måla som van Gogh

Willem Dafoe älskar utmaningar – och i filmen "Vincent van Gogh – vid evighetens port" prövades han rejält. För att kunna gestalta van Gogh var han tvungen att lära sig att måla på riktigt.

ANNONS
|

Den amerikanske skådespelaren lade ned mycket tid på måleriet inför arbetet med Julian Schnabels film. Varje penseldrag skulle kännas autentiskt.

- Det lärde mig att förstå honom bättre, säger Dafoe till TT.

Med ett skratt tillägger han:

- Det är nästan så jag blir förolämpad när någon ser filmen och frågar ”är det verkligen din hand?”.

ANNONS

Skildrar de sista åren

"Vincent van Gogh – vid evighetens port" hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig, där Dafoe mycket rättvist vann priset för bästa manliga skådespelare. Filmen kretsar kring den postimpressionistiske konstnärens sista år och den febrila kreativitet som präglade dem.

- När Julian frågade mig om jag var intresserad visste jag inte mer om van Gogh än vad folk gör i allmänhet. Men jag visste att Julian hade en speciell relation till honom, och det skulle bli spännande att vara med i en film om en målare, som regisserades av en målare. Jag har känt Julian i 30 år, och jag älskar att vara i hans närhet.

Det har gjorts många filmer om Vincent van Gogh, men Dafoe säger att teamet startade inspelningen utan att ha någon speciell vinkel som skulle skilja filmen från de andra.

"Är en sann konstnär"

- Vi talade inte ens om det. Vi hade ett manus som var baserat både på sånt som var påhittat och sådant som var hämtat från van Goghs brev. Julian är en sann konstnär. Han samlar på sig intryck och idéer, och sedan sätter han allt i ordning. Jag försöker vara likadan. Jag vet inte vart vi ska ta vägen, vi bara börjar.

ANNONS

Dafoe är 64 år gammal, men när van Gogh dog var denne bara 37 år.

- Jag blev förvånad över att han var så ung, han såg väldigt ruffig ut. Men så kollade jag upp hur länge män antogs leva i den delen av Europa på den tiden. Snittiden var 50, numera är den 70. Så det är ju sant, att 70 är det nya 40.

Dras till det extrema

Dafoe är en av världens mest hyllade skådespelare, ofta inblandad i utmanande projekt, och han säger att han dras till extrema rollfigurer.

- Jag tycker om att bli testad och knuffad, även om jag också är intresserad av det som är subtilt. Det finns skådespelare som gjort sig själva till ett varumärke, de gör samma roll gång på gång. Det är inget ont i det, men det är ingenting för mig.

ANNONS

- Jag vill vara flexibel, jag vill att varje jobb ska kännas annorlunda. Det fanns de som varnade mig för att arbeta med amatörer i ”The Florida project”, men det var det som var det spännande.

Vid flera tillfällen har han filmat med Lars von Trier, bland annat i kontroversiella "Antichrist".

- Jag älskar honom. Jag har haft underbara erfarenheter när jag har jobbat med honom. Han är en talang för att kunna berätta om det som är omöjligt att berätta om. Det är sådant som jag tycker om.

TT

Fakta: Willem Dafoe

Namn: Willem Dafoe.

Ålder: 64.

Bor: New York.

Aktuell: Som Vincent van Gogh i ”Vid evighetens port” som har svensk biopremiär den 29 mars.

Tidigare filmer: Långt mer än 100, bland annat ”Antichrist”, ”Plutonen”, ”Wild at Heart”, ”Spiderman”, ”Manderlay”, ”Nymphomaniac”, ”The Grand Budapest Hotel”, ”The Florida project”, ”Mordet på Orientexpressen”.

ANNONS