Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dömd i Instagram-målet talar ut

Den 15-åriga flicka, som nyligen dömdes i det så kallade Instagrammålet, ber alla om ursäkt. Med tanke på det höga skadeståndet, anser hon att hennes liv redan är över – men det finns också en förhoppning om en ändring i hovrätten. Här är brevet från 15-åringen.

Den unga tjejen från Göteborg har mailat GP för att få ut sin version av det inträffade. Vi har grundligt kontrollerat att det är hon som skrivit texten under rubriken "En hälsning till allmänheten".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även hennes mamma har godkänt en publicering.

Flickan vill i övrigt inte låta sig intervjuas, utan säger att det hon har att säga framgår av följande rader:

"Jag, 15-åringen som har dömts skyldig i Instagram-målet, har sett och hört allas känslor och åsikter. Nu vill jag dela med mig mina till allmänheten och framför allt de drabbade.

Målsägarna har full rätt att vara upprörda men jag vill verkligen få fram att vi inte har skrivit något själva om dem. Det var inte våran avsikt att kränka någon.

Jag erkänner att jag har gjort ett stort misstag som många har lidit av och ber så mycket om ursäkt för det som har hänt. Många faktorer har påverkat mig på ett negativt sätt på den tiden kontot var aktuellt.

Jag ångrar mig och om jag kunde gå tillbaka skulle jag göra det ogjort. Det som gör mest ont i hjärtat är att jag har fått min ensamstående mor att lida på grund av mitt misstag. Att jag har varit delaktig betyder inte att jag är ouppfostrad, min mamma har alltid gjort bra ifrån sig men under den tiden hade jag inte alls kontakt med mamma. Jag är helt säker på att hon skulle avråda mig från detta om hon befann sig i min närvaro.

Jag tycker att domen är enormt hård, det känns som att vi har använts som ett exempel till att sätta skräck i ungdomar som vill begå ett liknande brott. Jag kan inte förstå att mitt liv är över redan som 15-åring fast jag inte har orsakat någon fysiskt skada.

Vi skall självklart straffas för det vi har gjort, men ingen tar hänsyn till vår ålder eller våra ekonomiska förhållanden. Jag hade blivit mer nöjd om jag fick sluten ungdomsvård i flera år för då hade bara jag fått tagit del av konsekvenserna och inte hela min familj, framförallt min mamma.

Vi skall överklaga domen till hovrätten och vi hoppas att skadestånden justeras ned. Jag hoppas att alla ungdomar har lärt sig från vårt misstag."

15-åringen dömdes till ungdomsvård och hennes 16-åriga kamrat fick ungdomstjänsten.

Den tyngsta delen i domen var dock de 570 000 kronor som de båda tillsammans måste betala i skadestånd till de 38 målsäganden, för de kränkningar som publiceringen på Instagram inneburit för offren.

GP har pratat med 15-åringens advokat Rickard Axelsson. Han säger att detta är flickans eget initiativ, hennes egna tankar och ingenting han haft att göra med.

- Men visst kommer vi att överklaga skadestånddelen. Så blir det, säger Rickard Axelsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.