Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dödstalen i Gaza stiger

Dödstalen på Gazaremsan har stigit till 84 sedan tre palestinier dödats i morse i en israelisk flygbombning mot en bil i de centrala delarna. I går dödades 31 personer i Gaza, den blodigaste dagen sedan offensiven inleddes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Situationen kring Gaza blir ett av huvudämnena när EU:s utrikesministrar möts i dag.

Upptrappningen av våldet är inte i någons intresse. Vi måste få till en omedelbar vapenvila, både vad gäller attacker ut från Gaza och attacker in mot Gaza. Det måste bli ett stopp på det - det är det viktigaste just nu, sade utrikesminister Carl Bildt (M) när han anlände till Bryssel.

Men sedan får vi inte nöja oss med det. Vi måste se på hela situationen kring Gaza. Vi måste få igång en fredsprocess värd namnet, annars kommer vi bara få förbereda oss på kris efter kris. Det här är det andra Gaza-kriget på ett par år. Vi kan inte bara vänta på det tredje och det fjärde och det femte.

Cirka 75 raketer sköts mot Israel i söndags, jämfört med de föregående dagarna då cirka 230 raketer om dagen avfyrades. Minst 17 raketer har hittills skjutits i dag. Men trots uppgifter om vissa diplomatiska framsteg fortsätter den israeliska militären förberedelserna inför en möjlig markoffensiv. En av den palestinske presidenten Mahmud Abbas närmaste rådgivare, Nabil Shaath, säger att en vapenvila under de närmaste dagarna inte är sannolikt.

Vi skulle föredra att se en diplomatisk lösning som skulle garantera fred för den israeliska befolkningen i söder. Om det är möjligt, krävs inte längre en markinsats, säger en högt uppsatt tjänstemän som står premiärminister Benjamin Netanyahu nära. 

Men om diplomati misslyckas kan vi sakna alternativ till att sända in marktrupper.

I går dog tolv civila palestinier vid ett israeliskt flyganfall i Gaza. Tio av dem tillhörde samma familj och två var grannar, bland dem sex kvinnor och fyra barn. Enligt den israeliska armén (IDF) var målet en befälhavare i Hamas väpnade gren med ansvar för raketbeskjutningen mot Israel.

På kvällen medgav IDF-källor, enligt den israeliska tidningen Haaretz, att den palestinska familjens hus tycks ha bombats på grund av ett tekniskt misstag.

Högt uppsatta representanter från de rivaliserande palestinska grupperna Fatah och Hamas säger att de har bestämt sig för att sätta stopp för de interna grälen sinsemellan.

Härifrån meddelar vi, tillsammans med andra ledare, att vi sätter punkt för delningen, sade den högt uppsatte Fatah-medlemmen Jibril Rajoub vid en demonstration i Ramallah på Västbanken.

Cirka tusen människor hade samlats. Folkmassan ropade bland annat slagordet "enighet" och uppmanade till attacker mot Tel Aviv.

Den som efter i dag talar om delning är en brottsling, säger Mahmud al-Ramahi, Hamas ledare på Västbanken.

Runtom i Gaza gapar gator tomma på den sjätte dagen av israeliska flygräder, säger 23-årige bloggaren och aktivisten Mohammed Suliman i telefon till TT, från Gaza. Han beskriver hur minst 15 bomber under dagen har slagit ned i hans eget bostadsområde där skräcken kopplat greppet om invånarna.

 – Det är mycket farligt att vara ute på gatorna - när jag kom hem från jobbet i går var jag den enda personen ute på gatan.

Suliman efterlyser internationell press, och att Israel avkrävs ansvar för bombernas offer. Även palestinsk raketeld från Gaza utgör en oförsvarlig våldshandling säger Suliman, men han anser att skillnaden i proportioner är så stor att det inte går att tala om en jämställd konflikt.

Inte heller ytterligare upptrappning, med israeliska trupper på marken, är otänkbar.

Det är inget nytt för palestinier. De har genomlevt många israeliska eskaleringar inklusive operationer på marken, säger han.

En vapenvila är "absolut möjlig" och det är bara en tidsfråga tills dess, säger Suliman. Hur lång tid det tar är mindre säkert och under tiden fortsätter människor att falla offer för våldet.

Ingen vet än, men vi vill alla att det här avbryts och att spiralen av meningslöst våld får ett slut, säger han.