Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dödshot mot teatergrupp

Teatergruppen Nu gjorde en dramatiserad uppsättning av SCUM-manifestet. Sedan dess har de utsatts för dödshot. Nu polisbevakas deras nya föreställning Benvitt på Teater Cinnober.

I går kväll var polisen på plats i området kring teatern. Den diskreta insatsen utgjordes enbart av en polisman från citypolisen. Det var yttre befälet Richard Sörensen som gick omkring vid Masthuggsterrassen för att bilda sig en uppfattning om läget. Men han hittade inga tecken på aktiviteter som skulle kunna drabba föreställningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Nej, det verkar lugnt här, summerade han observationerna.

Samma slutsats drog polisen vid söndagens bevakning som också höll på fram till föreställningen började. Enligt regissören Rasmus Klamas hänger hotbilden ihop med en föreställning som Teater Nu gjorde för två år sedan i Göteborg. Det var en dramatisering av det så kallade SCUM-manifestet. Men det var först i höstas som ensemblen fick hotfulla mejl och telefonsamtal.

– Det berodde på att Turteatern i Stockholm spelade SCUM-manifestet. När deras föreställningar började startade också hoten och hatet mot oss, säger Rasmus Klamas.

Både Turteatern och Teater Nu polisanmälde händelserna. Utredningen i Göteborg kom ingen vart utan lades ned. När föreställningarna var över i Stockholm slutade också reaktionerna mot den Göteborgsbaserade teatergruppen. Hoten tog dock ny fart i början på maj i år när Turteatern fortsatte att spela SCUM-manifestet.

Teater Nu gjorde en ny polisanmälan som ledde till fram till polisbevakningen i går och i söndags. Alla mejl som sparats och uppgifter om telefonsamtalen har också lämnats till polisen.

Vem eller vilka ligger bakom hoten?

– Jag har faktiskt ingen aning och vill heller inte spekulera i vilka som kan vara ansvariga.

Har ni råkat ut för liknande tidigare?

– Nej, det är första gången. Förmodligen är det tomma hot, men det känns olustigt.

Teaterns nya egenskrivna föreställning Benvitt hade premiär på Teater Cinnober 16 maj och ska spelas till 3 juni.

Har ni övervägt att ställa in?

– Vi har känt oss trygga när polisen varit här. Om bevakningen upphör så litar vi på polisens bedömning.

När GP ringer upp regissören efter måndagskvällens föreställning är han lättad.

– Det gick utan problem, säger han.

SCUM-manifestetet skrevs 1968 av radikalfeministen Valerie Solanas har diskuterats fram och tillbaka. Texten argumenterar för att män är upphov till mänsklighetens problem och i princip bör utplånas. Men det finns de som hävdar att texten inte ska tolkas bokstavligt utan är mer ett tankeexperiment eller ironi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.