Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dålig sockerkoll ökar demensrisken

Patienter med typ 2-diabetes som har dålig kontroll på sina blodsockernivåer löper 50 procent högre risk att insjukna i demens, visar ny svensk forskning.

Även tidigare studier har visat på sambandet mellan dålig sockerkoll och demens, men att riskfaktorn är så hög har inte varit känt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Nej, det har det inte varit. Det faktum att blodsocker är starkt associerat till demens blir allt mer tydligt, säger Aidin Rawshani, läkare och forskare vid Sahlgrenska akademin, där studien gjorts.

Forskarna har använt det nationella diabetesregistret och identifierat alla patienter med diabetes typ 2 i Sverige under en period om åtta år. Det handlar om personer utan tidigare känd demens.

Ökar med fetma

Och sambanden är tydliga: patienter med mycket höga långtidsvärden på sitt blodsocker löper 50 procent ökad risk att bli inlagda på sjukhus med diagnosen demens jämfört med dem som har bättre kontroll.

– Diabetes typ 2 ökar i samhället med den pågående fetmaepidemin och en allt äldre befolkning. Det innebär att fler också riskerar att utveckla demens, konstaterar Aidin Rawshani.

– Det glädjande beskedet i den här studien är att blodsocker är en modifierbar riskfaktor, fortsätter han. Patienter med typ 2-diabetes kan ju optimera sin blodsockerkontroll genom god kost, motion och bra behandling, och då sannolikt minska risken att utveckla demens.

Många drabbade

Omkring 350 000 personer i Sverige har typ 2-diabetes. Hur många som bär på sjukdomen utan att vet om det är oklart. Enligt Aidin Rawshani visar studier i USA att antalet sjuka är cirka 30 procent högre än den kända siffran för antalet med diabetes typ 2 eller förstadier till sjukdomen.

Studien från Sahlgrenska presenteras vid årsmötet för EASD (the European Association for the Study of Diabetes) som hålls i Stockholm nu i veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.