Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Löfström, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen vid skredområdet.

Därifrån kommer tungmetallerna

Tidigare industriverksamhet men även in- och utlastningen från hamnen är orsaker till att det finns tungmetaller och miljögifter i Bäveån.

Bohusläningen har i tidigare artiklar berättat om att en provtagning av botten i Bäveån visar på att där finns både tungmetaller och miljögifter. Provtagningen är en del i den miljökonsekvensbeskrivning som kommunen tar fram för att få en dom i Mark- och miljödomstolen för att sedan kunna åtgärda skredsrisken i området.

– Provtagningen innebär inte att arbetet med att säkra skredsriskerna kommer att ta längre tid, utan snarare att det kommer att bli dyrare. En miljöingenjör kommer bland annat behöva göra stickprover när leran flyttas för att se vad det är i den och hur den ska deponeras, säger Anders Löfström, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Han är inte särskilt förvånad över resultatet av provtagningen eftersom det legat industriverksamhet i området. Anders Löfström hänvisar till rapporten som tagits fram i samband med provtagningen där industrier som repslagarfabriken, bensinstationer och in- och utlastningen i hamnen nämns som bakgrund till att tungmetaller hittas i botten av Bäveån.

Miljökonsekvensbeskrivningen väntas vara klar i slutet av maj. Därefter ska den skickas till Länsstyrelsen och sedan prövas i Mark- och miljödomstolen.

I nuläget får kommunen inte utföra något arbete runt kajen, annat än om det sker ett skred. Det lär alltså dröja ett bra tag innan avspärrningarna runt Bäveån försvinner. Tills dess försöker man hålla skredrisken under kontroll.

Det var i juli förra året som kajerna spärrades av på grund av skredsrisken, och när avspärrningarna kan hävas är svårt att säga i dag.

Men domen från Mark- och miljödomstolen väntas inte komma förrän i början av nästa år.