Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför slutar Persson i Gais

Här berättar Mats Persson om varför han lämnar Gais. – Det är roligare när det går bra. Det har det inte gjort i år.

Mats Persson tillträdde som sportchef inför förra säsongen. Han lämnar uppdraget vid årsskiftet efter en femteplats och en förmodad degradering till superettan. Det berättar han i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag bestämde mig för ett tag sedan. Det var jätteroligt att komma tillbaka till fotbollen, men det är ett påfrestande jobb, som tar många timmar, även om det inte är det största skälet. Det blir ett tufft nästa år där det är tveksamt om Gais skall ha en heltidsanställd sportchef.


Vad skall du göra nu?
– Jag har några egna verksamheter som jag kan ägna mig åt. Jag och några kompisar har fastigheter som förvaltas. Det går ingen nöd på mig.


Kommer du återvända till den här branschen?
– Nej, jag tror inte det. Du lever med ett sånt här jobb 24 timmar om dygnet. Det kan vara ganska skönt att slippa. Men jag trodde inte att jag skulle komma tillbaka efter Blåvitt heller.


Vad har varit jobbigast?
– Det har varit en ekonomiskt ansträngd situation. Vi har hela tiden vetat att för att få det här att gå runt behöver vi sälja våra bästa spelare.


Vad behöver Gais nu?
– Det viktiga är att ta tid på sig. Inte jaga tillbaka till 2013. Ta det lugnt.


Hur skulle du beskriva dina två år i Gais?
– Mestadels kul ändå. Det var jätteroligt förra året naturligtvis. Vi lyckades med värvningarna. Man är väldigt ömtålig, känslig för skador och beroende av att toppspelarna levererar. Det finns inga marginaler för Gais och några klubbar till.


Vad har gått fel i år?
– Vi har haft lite för mycket skador och inte kunnat spela med samma lag nästan någon gång. Det handlar inte om att hänga några spelare, men Bassombeng var småskadad hela våren, det tog tid för Mervan att hitta tillbaka och Wanderson fick inte till det. De stod ändå för ungefär 30 mål året innan.


Vad kunde du ha gjort annorlunda?
– Inte så mycket egentligen. Vi har inga pengar att köpa spelare för. I efterhand kan man se att Peter Ijeh inte har lyckats hos oss. Men vad skulle vi ha tagit in i stället?


Hur ser du på tränarbytet?
– Det har inte blivit så mycket bättre. Å andra sidan vann vi en av de första 15 matcherna, så de har varit lika dåliga kan man säga.


Roland Nilsson?
– Jag vet inte. Det har inte fått någon effekt i alla fall.


Vilken prägel har du satt på Gais?
– Jag vet inte om jag har hunnit sätt någon prägel. Det vi har gjort är att ha tagit in lite fler spelare från Falkenberg och Öis och hittat lite interna lösningar, inte ta så mycket utomlands ifrån.


Hur ser du på Wanderson?
–En enorm tillgång 2011. Han bidrog till väldigt mycket. Då kan man kanske säga att vi skulle ha sålt honom men då fattade styrelsen att beslut om att inte sälja. Totalt sett övervägande positivt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.