Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför ska du satsa på nyproduktion

Det byggs otroligt mycket i Göteborg och intresset för nyproducerade bostäder är stort. Men att köpa en helt ny bostad skiljer sig en hel del från att buda på en befintlig.

– En av de största skillnaderna med nyproduktion är att det nästan aldrig är budgivning. Köper man en helt ny lägenhet är det i stället fasta priser och ofta någon form av turordning som är modellen, säger Patrik Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån.

På Fastighetsbyrån använder man sig av turordning och lottning. Vanligast är turordning då intressenter får möjlighet att anmäla sig via en portal vid ett visst datum. Med det konceptet är det helt enkelt först till kvarn som gäller. Patrik Andersson menar att en av fördelarna med att köpa nyproduktion är att man får inflytande på utformningen av bostaden i större utsträckning än om man köper en befintlig bostad.
– Med en nyproducerad bostad har du ofta möjlighet att påverka val av till exempel klinkers, kakel i köket, golvvärme och annan inredning. När du köper en äldre bostad så köper du den i befintligt skick, det finns troligtvis en och annan repa i parkettgolvet.

Ytterligare en fördel med att välja en nyproducerad bostad är läget på bostadsmarknaden. Vid köp av en ny bostad är det ofta ett eller två år till inflytt, vilket innebär att du kan köpa och sälja på olika marknader menar Patrik.
– Det innebär att du har möjlighet köpa en lägenhet lite billigare, och sedan sälja din gamla lägenhet lite dyrare. I nuläget innebär det en fördel eftersom priserna på marknaden har gått kraftigt uppåt under en längre period, men det är klart att om samhällsekonomin och marknaden ser annorlunda ut och priserna har gått ner när det är dags att sälja din lägenhet, då blir det en nackdel i stället.

Många gånger innebär ett köp av en nyproducerad bostad att man köper man utifrån en ritning, utan att ha sett lägenheten innan. Men Fastighetsbyrån erbjuder möjligheter för köparen att få en känsla för bostaden genom bland annat 3D-renderingar och drönare för att till exempel ge en rättvis bild av utsikten.

På en ny bostad får köpare sedan lagstadgad garanti under ett års tid, och två år efter inflyttning är byggaren skyldig att slutbesiktiga bostaden för att se om det finns något fel som behöver rättas till. Utöver det är det generellt sett högre standard på nya lägenheter menar Patrik.
– En gammal lägenhet kan till exempel ha ett äldre kök eller badrum, eller ett gammalt elsystem. Nya lägenheter är ofta enhetligt gjorda med likadant golv i alla rum och likadana fönster, du får den där fräscha känslan och får själv sätta första repan i parketten.