Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Västra Frölunda, Askim, Sävedalen och Hisings Kärra är alla exempel på stadsdelar i Göteborg där det finns typiska 70-tals villaområden, berättar Robert Laigar.

Därför ska du satsa på 70-talet i höst

Till skillnad från det hyllade 50-talet är 70-talsinspirerade hus mindre poppis. Men Fastighetsbyrån spaning säger att en del 70-talsinfluenser är tillbaka, och att 70-talshuset kan vara på uppgång. Bör bilden av årtiondet rentav omvärderas?

Varför anses inte 70-tal lika hett som 50-tal? Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte resonerar:

– 70-talshusen påminner helt enkelt för mycket om våra föräldrars hem, och där man kanske bott som barn. Förstagångsköparna är inte riktigt med ännu. Men husen från 70-talet börjar få en renässans!

När det gäller inredning är 70-talstrenden inte så stor i Göteborgshemmen, ännu.

– Det är fortfarande mest 50-tals detaljer som gäller. Det bruna och orange är inget jag noterat i hemmen. En variant av 70-tal kan säkert komma tillbaka längre fram. Det murriga, mysiga och rustika kan jag tänka mig blir populärt. Vem vet, manchestersoffan kanske kommer, säger Malin Solvang Forsberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg.

Inredning i 70-talets anda
Men i inredningsbutikerna syns mer och mer 70-talsinfluenser. Det räcker med en titt på höstens mustiga trendfärger. Tyger i plommonlila, mörkgrönt och mörkbrunt, poppar upp lite var stans, och på sina ställen även senapsgult. Vissa material som andas 70-tal är också trendigt.


– All typ av keramik är hett just nu. Även sammet, särskilt i mörkgrönt, säger Joanna Bagge på trendiga inredningsbutiken Kvart interiör vid Mariaplan.

Just nu satsar hon själv på lite av varje från 70-, 80-, och 90-talet.

– Jag går ofta på magkänsla, så det är svårt att förutspå exakt vilka trender som kommer tillbaka. Men de 70-talsinfluenser man kan se i inredning just nu, har ofta också art-deco stil.

Även manchester och stormönstrade blommotiv är på väg tillbaka i inredningsbutikerna. Det återstår att se hur mycket trenden tar fart.

Det praktiska 70-tals huset
Västra Frölunda, Askim, Sävedalen och Hisings Kärra är alla exempel på stadsdelar i Göteborg där det finns typiska 70-tals villaområden. Att de flesta hus i 70-talsområden oftast ser exakt likadana ut kan man tycka vad man vill om, men det finns fördelar med husen.
– Många tror att 70-talshusen är slarvigt byggda. Det stämmer till viss del. Det var lite sämre byggkvalité, men de flesta husen är bra renoverade. Så man behöver inte vara rädd för att köpa ett 70-talshus, det är bara att köra på, säger Robert Laigar.
Här kan du kika in i ett typiskt 70-talshus i Hisings Kärra som är till salu. 

Under 70-talet var det praktiska i fokus, vilket man till skillnad från tidigare årtionden hade plats och råd att kosta på sig. Ett exempel är de två ingångarna.  
– Finentrén var för tillfällen då svärföräldrarna hälsade på, och i groventrén kunde man ta in sina leriga barn direkt till tvättstugan, berättar Robert Laigar.

70-talshusen är ofta bra planerade med stora sociala ytor. En öppen planlösning mellan kök, matsal och vardagsrum är typiskt 70-tal, vilket Malin Solvang Forsberg, menar är väldigt populärt idag.