Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför siktar allt fler mot Gamlestaden

Gamlestaden var för de flesta länge en oupptäckt diamant. Men under de senaste åren har allt fler ställt in siktet mot Göteborgs äldsta och kanske charmigaste stadsdel. Vi frågade Fastighetsbyråns mäklare Jasmine Johansson varför.

Med charmiga lägenhetshus från tidigt 1900-tal och ruffiga fabrikslokaler har Gamlestaden de senaste åren blommat upp ordentligt. Området är inne i en otroligt expansiv fas och förväntas blomma länge framöver. Jasmine Johansson, mäklare på Fastighetsbyrån, menar att det största dragplåstret är de oändliga kommunikationsmöjligheterna. Till centralstationen går spårvagnen på 6 minuter, E6 och E20 ligger alldeles intill och dessutom finns fina cykelvägar både mot Kviberg och mot Göteborgs centrum.

– 2013 var året det smällde till ordentligt och sedan dess har populariteten bara ökat. Gamlestadens läge är ett av de bästa i Göteborg och många har nog upptäckt det nu. Att man nu bygger nytt resecentrum gör ju inte läget sämre, säger Jasmine Johansson.

Bland SKF:s gamla fabrikslokaler syns framförallt 40- och 50-talshus och charmiga landshövdingehus. Att SKF en gång satt prägel på stadsdelen syns genom bostadsrättsföreningar som fortfarande heter SKF:s Anställdas. Den typiska Gamlestaden-bon är numera unga singlar, unga par och mindre familjer.

– Barnfamiljerna möter man inte så jätteofta eftersom majoriteten av bostäderna än så länge är tvåor. Men människor som bor i Gamlestaden håller sig ofta kvar inom stadsdelen när de köper nytt, de trivs helt enkelt för bra. Du har matbutiker, vårdcentral och barnomsorg utanför dörren och närhet till naturområden. Det lockar många, säger Jasmine Johansson.

Prisutvecklingen på bostadsrätter i Gamlestaden har ökat med 18,6 procent det senaste året och 4,6 procent de senaste 3 månaderna. Men enligt Jasmine Johansson är det fortfarande läge att köpa bostad.

– Priserna har fördubblats på 4 år. Än så länge ligger de dock snäppet under grannar som Bagaregården, trots att det är gångavstånd. I den expansiva fas som Gamlestaden är i just nu, har jag höga förhoppningar om en fortsatt prisuppgång.

Förutom den knytpunkt för kollektivtrafik som i nuläget byggs planerar man för en galleria i SKF:s gamla fabrikslokaler och ett än mer upprustat centrum med handel och service. Jasmine Johansson är övertygad om att stadsdelen kommer att utvecklas enormt de kommande åren.

– Den explosion som skett hittills kommer inte att sluta här. Gamlestaden är redan nu en egen liten stad i staden, och med tanke på vad som komma skall är det definitivt något att hålla ett extra öga på.