Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
BIILD: Niklas Luks

Därför patrullerar tungt beväpnad polis Norrköping

Under måndagen sågs poliser runt om i centrala Norrköping beväpnade med automatvapen. Nu berättar polisen vad som ligger bakom kommenderingen.

Beväpnade poliser med automatvapen har sedan igår bevakat polishuset i Norrköping, och även setts cirkulera i centrala Norrköping. Den förstärkta bevakningen har fortsatt på tisdagsmorgonen. Men från polisens sida har det varit locket på vad det rör sig om.

– När vi vet mer och kan gå ut med mer så kommer vi göra det. Vi vill inte förstöra för folk, säger Tobias Sundström;vid polisens regionledningscentral i Östergötland till GP i går.

Thomas Agnevik, polisens presstalesman i Norrköping, hoppas att de inom kort kommer att kunna berätta mer om den massiva insatsen.

– Det rör sig inte om terrorbrott, dock misstänkt grov brottslighet, därav säkerhetsåtgärderna, säger han till TT.

LÄS OCKSÅ: Mystisk polisinsats i Norrköping

Norrköpingsbor reagerade under gårdagen på de tungt beväpnade poliserna runt om i staden. Dessa fanns även utplacerade vid själva polishuset. Men till kvällen lättade bevakningen.

– Vid 19.30 tog vi ner bevakningen tillfälligt eller ändrade om formen på den så att säga. Vi jobbar hela tiden med ett ärende som ni förstått. Det går i vågor och vågen visade att vi kunde dra ner lite av den formen av bevakning som vi hade under dagen, sa Tobias Sundström, polisbefäl på polisens kommunikationscentral, till NT.

Under tisdagen stod det klart att insatsen troligtvis kommer fortsätta under några dagar till. Men hur stor insatsen är och vad den kostar vill polisen inte gå in på.

– Den kommer fortsätta idag och just nu. Men hur länge det kommer pågå är svårt att säga. Det kan röra sig om några dagar, säger polisens presstalesman i Östergötland Thomas Agnevik.

Vad beror det på?

– Vi har ett syfte med insatsen och när det är uppnått så kommer vi att lätta på komenderingen. Hur stor insatsen är kan vi inte gå in på. Det är en strategisk fråga, säger polisens presstalesman i Östergötland Thomas Agnevik