Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför är tjänstepensionen avgörande för din framtid

Har du koll på den viktiga tjänstepensionen? Här ger Skandias pensionspecialist Mattias Munter sina bästa tips. "Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba"

Tjänstepension ökar i betydelse. Enligt en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Tjänstepensionens dag är det den jobbförmån vi värdesätter högst. Sex av tio anser att tjänstepension är den viktigaste förmånen – och lika många svarar att de vill skaffa sig bättre koll.

– Allt fler märker att den allmänna pension vi får från staten minskar som andel av den totala pensionen. Att medvetenheten ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid, säger Mattias Munter.

Tjänstepension viktig pusselbit

En ny, spännande och mer flexibel arbetsmarknad ger stora möjligheter för dig som individ. Samtidigt tvingas vi ta allt större eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön som pensionär. En del kommer bara få 40 procent av sin slutlön i framtida pension. Detta gör att framförallt tjänstepensionen ökar i betydelse, men också det egna sparandet.

– Det är det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden. Ju högre slutlön, desto större del av din sammanlagda lön som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande, säger han.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? Räkna här.

Bra skaffa överblick

Långt ifrån alla har en totalbild över hela sin pension. Som pensionsspecialist träffar Mattias ofta folk "i karriären" som känner att de vill skaffa bättre koll. 

– Jag tycker du kan ha som vana att se över sin framtida pension åtminstone en gång om året. Eller varför inte när man byter jobb? Ett första steg är att logga in på minpension.se för att få en överblick över din pension. Sedan kan du kolla vilka möjligheter du har att göra aktiva val för din tjänstepension. Det är aldrig för sent att ta tag i sin tjänstepension, avslutar Mattias Munter.

Så kan du påverka din pension.