Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför är renoveringstrenden på väg bort

I jakten på ny bostad är det inte längre renoveringsobjekten som är de allra hetaste. Den som köper nytt vill ofta ha färdigrenoverat och klart.

Att ta hjälp av hantverkare eller själv ta på sig renoveringshandskarna har för många ofta varit en självklar del av ett bostadsköp. Och det är kanske inte så konstigt att DIY-trenden appellerat även på husköpet, vem vill inte utforma sitt hem precis så som man själv önskar? Men nu börjar trenden möjligen vända.

I den senaste Mäklarpanelen framgick det tydligt av svaren att allt fler bostadsköpare vill ha renoverade bostäder i bra skick. Anledningen till det är dock enligt Patrik Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån, inte att vi är trötta på hemmasnickeri.  
– Det kan såklart finnas många fördelar med att köpa renoverat, men det främsta skälet till varför folk i större utsträckning väljer färdigrenoverade bostäder är att det blir för dyrt med reglerna kring det nya amorteringskravet.

I och med det nya amorteringskravet är det färre som har råd att köpa en bostad och samtidigt renovera enbart köket. För att få möjlighet att baka in lånet i bostadslånet behöver man göra en omfattande renovering, till exempel renovera både kök och badrum. Är upprustningen av hemmet inte tillräckligt stor blir kostnaden heller inte amorteringsgrundande, då krävs det att man har en kontantinsats för att kunna betala för det nya köket.
– Antingen behöver man alltså ha en större kontantinsats för att kunna betala en renovering eller så får man vara beredd på att amortera en högre summa varje månad. Det många personer har problem med är just kontantinsatsen.

Är det helt över för renoveringsobjekten?
– Nej, det kommer alltid finnas en grupp som verkligen vill sätta sin prägel och ha en bostad i sin egen stil. De köper ofta totala renoveringsobjekt och har antingen mycket pengar eller väljer att titta på billigare bostäder. Utöver det har vi de som köper, renoverar upp och säljer vidare. Men man kan säga att även de kundgrupperna har blivit färre med tanke på amorteringskravet.

Hur länge kommer vi se den här utvecklingen?
– Jag tror att det kommer fortsätta i samma riktning under den närmsta framtiden. Så småningom kommer hela marknaden att stabilisera sig, men under 2017 kommer vi fortsatt ha den här utvecklingen.