Därför är gatorna i Haga fulla av klotter

Under natten har gatorna i Haga blivit nerklottrade. På flera platser har en överkryssad handikappsymbol med texten "Cp-fri zon" målats.
– Det här är för en god sak, säger Anders Westgerd vid organisationen GIL.

ANNONS
|

Under torsdagsmorgonen vaknade boende i Haga till att gatorna i stadsdelen var fulla av symboler. Någon hade målat en symbol föreställandes en överkryssad handikappsymbol med texten "Cp-fri zon".

Therese Sahlén bor i Haga och hade precis lämnat sin dotter på förskolan när hon upptäckte klottret.

– Jag såg något på Pilgatan och tittade efter vad det var, sedan såg jag fyra stycken till på väg till garaget. Sen när jag satt i bilen så såg jag att hela Haga Nygata var var full, säger hon.

Therese Sahlén tycker att klottret är ledsamt, speciellt med tanke på att det ligger både en förskola och en skola i området.

ANNONS

– Mitt hjärta bara stannade, jag trodde jag skulle svimma. Jag fattar att inte vad man får ut av en sådan här grej, säger Therese Sahlén.

Del av aktion

Men syftet med klottret är inte att kränka någon som sitter i rullstol, tvärtom är det att belysa de problem som finns för rullstolsburna i Göteborg. Bakom symbolerna ligger organisationen GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, som målat på gatorna under natten som en del av en aktion.

– Det är en del av en aktion som heter "Om cp:et kommer", i stället för MSB:s om kriget eller krisen kommer. Vi har märkt upp cp-fria zoner – och framförallt Haga är en cp-fri zon, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Utöver klottret på gatorna i Haga har organisationen bytt ut några av stadens turistkartor till kartor som visar stadens cp-fria zoner.

– Vi vill att man ska göra staden tillgänglig, alla ska kunna röra sig fritt i det allmänna rummet, men så är det inte i dag. Ungefär 70 procent av Göteborgs stadskärna är helt eller delvis otillgänglig, vi vill att politikerna ska ta denna fråga på större allvar och påskynda tillgänglighetsarbetet, säger Anders Westgerd.

 Anders Westgerd är verksamhetsledare på GIL.
Anders Westgerd är verksamhetsledare på GIL. Bild: Caroline Bräutigam

Haga är otillgänglig

Att man väljer att utföra aktionen i just Haga är ingen slump. Anders Westergerd beskriver stadsdelen med sin kullersten som omöjlig för någon som sitter i rullstol.

ANNONS

– Haga är ju den mest cp-fria zonen i Göteborg. Göteborgs stad är snabba att lyfta fram Haga som den mysiga pittoreska stadsdelen, men sitter du i rullstol är det omöjlig att ta sig in i där. Det är besvärligt att röra sig där på grund av kullerstenen och det går inte att ta sig in i någon butik.

Förstår du att personer kan bli upprörda över symbolerna?

– Å andra sidan så är det väl upprörande att man om man har ett funktionshinder inte kan ta del av staden. Det här är för en god sak, alla har nytta av tillgänglighet.

Men alla kanske inte förstår vad symbolen står för?

– Men då får de förhoppningsvis en större förståelse när de kommer i kontakt med den här kampanjen. Vi vill att folk ska reagera och agera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS