Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingmarie Karlsson och Caroline Söderberg är ute efter tyger i dag. Då kollar de alltid Göksäter först.

Där det lika gärna kunde legat en kohage

Det har kallts för Orusts Ullared. Mitt bland grönskan på ön ligger varuhuset som växt i stadig takt sedan 1866. Nu är det en välkänd shoppingdestination på hela Västkusten.

Över skärgårdens broar, förbi hamnar och segelbåtar, ut på Orust. Landskapet blir grönare för varje kilometer och bakom en krök, där det lika gärna kunde legat ännu en kohage, ligger Göksäter. Trots den lite aviga placeringen är parkeringen full med bilar. Även på insidan har någon parkerat, på kundvagnsparkeringen.

– De har ju gratis myggspray i dag, säger Lasse Sandström som står och väntar på sin mamma.

Han berättar att han inte brukar shoppa men att han följde med i dag. De ska avsluta dagen med en räkmacka i fiket.

Genom entrén kommer en fullastad kundvagn. De har inte börjat shoppa än, men Ida, Anni och Hannes Prytz får åka med på vagnen som mamma Elin Prytz skjuter framför sig. De är på jakt efter tyg, och leksaker.

Bild: Lisa Thanner.
Bild: Lisa Thanner.

Just tyget är en av anledningarna till att människor åker till Göksäter. En av många, om man frågar runt.

Gun-Britt Svensson och Rolf Arvidsson är barnbarn till grundaren Arvid Eriksson och driver varuhuset i dag. De berättar historien bakom Göksäter. Ett familjeföretag som växt stadigt sedan starten 1866, då det var en lanthandel i ett av rummen i huset där Arvid bodde. Sedan dess har varuhuset byggts om och till tio gånger och är i dag 8 000 kvadratmeter stort.

De berättar om en tillväxt under 70-talet, där många flyttade till Orust. På 80-talet fick många det lite bättre ställt. De fick mer pengar att spendera samtidigt som sömnaden blev väldigt populär. Då var Göksäter the place to be, om man skulle köpa tyg.

– Vi blev lite kända för det då. Meckat var på 80-talet när man skulle sy puffgardiner. Då köpte folk flera meter tyg och puff, puff, puff, säger Gun-Britt och viftar med händerna.

Fortfarande är det många som åker hit för att köpa tyg, men det är även annat som lockar. De låga priserna, och utbudet av att allt finns på samma ställe, är ett plus.

– Vi har en jeansbyxa som har stått still i pris. Den kostar 159 kronor och det gjorde den för 30 år sedan också, säger Rolf och jämför med vad bensinen kostade för 30 år sedan, och hur mycket lön man fick då.

Gun-Britt Svensson. Bild: Lisa Thanner.
Gun-Britt Svensson. Bild: Lisa Thanner.

Att Göksäter ligger där det ligger har både för- och nackdelar menar Gun-Britt.

– Jag tror att vi är ett utflyktsmål. Jag tänker ibland när jag står i kassan och tittar ut att jag har ju världens vackraste utsikt. I går såg jag nio älgar.

Kassorna och kläderna finns i den nyaste och största tillbyggnaden och via en bro fortsätter varuhuset förbi inredning, leksaker och husgeråd bort mot tygavdelningen. På golvet hukar sig Caroline Söderberg och drar i olika tyger.

– Jag tänkte sy en yogatop, så jag letar efter ett tyg med lite stretch i.

Hon är där tillsammans med sin mamma Ingmarie Karlsson. Båda är de uppvuxna på Orust och Ingmarie erkänner att hon ofta är där.

– Det är jag faktiskt. Man får ta sig en sväng då och då. De har ju så mycket så man hittar många bra-att-ha-saker.

Är det något man behöver köpa så är det Göksäter man kollar först. Kanske framförallt av en anledning.

– Priserna. Det är ju det som drar, sen finns det mycket blandat, säger Ingmarie.

Och dagens bästa köp?

– Jag kan ju inte säga myrmedel, så det får bli klänningen, skrattar hon.

Caroline berättar att hon nästan alltid köper strumpor när hon är på Göksäter. Så även i dag.

– Jag får väl säga tyget som bästa köp då. Och strumpor.