Därför utbildas få läkare – trots brist

ANNONS
|

I veckan har GP skrivit om bristen på specialistläkare i regionen och hur man tar in både hyrläkare och läkare från andra länder för att lösa problemen.

Samtidigt slåss tusentals studenter varje år om platserna på läkarutbildningarna runt om i landet.

Till skillnad från andra utbildningar har regeringen ett inflytande på hur många platser det ska finnas på läkarutbildningen. Under de senaste 15 åren har antalet antagna läkarstudenter fördubblats, men just nu har man inga planer på att utöka antalet platser.

Att man inte utbildar fler beror enligt Peter Honeth, statssekreterare vid Utbildningsdepartementet, på en brist på praktiktjänster, så kallade at-tjänster.

ANNONS

- Det är ett problem i dag att många nyblivna läkare kan få vänta i flera år på en at-tjänst. Kopplingen till praktiktjänster är en begränsande faktor när det gäller att utöka antalet utbildningsplatser, säger han.

Det har tidigare funnits planer på att ta bort at-tjänstgöringen och i stället förlänga utbildningen, men detta är inget som regeringen ännu tagit ställning till.

Problemen med brist på tjänster bekräftas av både läkare som har hört av sig till GP och av Läkarförbundet.

- I snitt får man vänta nio månader på att få en at-tjänst. Det ger ju den behörighet man måste ha och vi har många läkare som går och väntar, säger Heidi Stensmyren, ordförande på Läkarförbundet.

Enligt henne är det landstingens uppgift att dimensionera antalet platser efter hur många läkarstudenter som går ut. Men eftersom även läkare som är utbildade i andra länder söker dessa tjänster blir det hård konkurrens om de som finns. Det här får också som konsekvens att det saknas specialistläkare.

- Det är ett utmärkt tillfälle att titta på de flaskhalsar som finns, säger Heidi Stensmyren.

En annan anledning till den stora bristen på specialistläkare är att det är en lång utbildning.

- Det handlar om 12-15 år, och därför kommer vi inte att märka effekten av utökandet av platser som faktiskt gjorts på många år än, säger Heidi Stensmyren.

ANNONS

Fakta: Läkarutbildningen

De sju universitet i Sverige som utbildar läkare är Göteborg, Karolinska, Linköping, Lund, Umeå, Uppsala och Örebro.

År 1998 tog man in 852 studenter på läkarprogrammet. År 2013 var antalet 1 584.

Ungefär lika många studenter som väljer att läsa sin läkarutbildning i Sverige väljer att göra det utomlands.

ANNONS