Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Martin Stömberg, VOR-seglare från Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cyklon stoppar Ocean Race

Martin Strömberg och alla andra Ocean Race-seglare får vänta på starten av den tuffaste etappen i havskappseglingen. Cyklonen Pam är på väg in över Auckland och Nya Zeeland. -Vågorna är det värsta. En prognos har våghöjder på över 20 meter, säger Strömberg till TT.

Hamnracet i Auckland kommer att seglas som planerat natten till lördagen svensk tid. Det är ett dygn senare som cyklonen med vindstyrkor på uppemot 200 km/tim väntas dra in över norra Nya Zeeland. Söndagens start på den femte etappen av Ocean Race till Itajai i Brasilien har skjutits upp till på måndag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Startskottet kan komma ännu senare.

-Vår navigatör tycker att vi ska vänta till onsdag, säger Martin Strömberg, vaktkapten på kinesiska Dongfeng. -Det handlar om att vi ska känna oss lite säkra när vi sticker iväg. Vinden är inte det värsta, det är vågorna.

När de sex båtarna kan ge sig i väg så väntar hur som helst den längsta och tuffaste etappen under hela Ocean Race. Tunga lågtryck, enorma vågor, bitande vindar och isberg, är vardag när båtarna är nere ända vid Roaring fourties, 40:e breddgraden, före rundningen av Kap Horn, Sydamerikas sydspets. Efter runt 6 800 sjömil och tre veckor väntar målet i Itajai.

Tredje rundningen

Det är tredje gången som göteborgaren Martin Strömberg seglar runt Kap Horn.

-Det här är signaturbenet på hela tävlingen, säger Strömberg. -Man är mitt ute i ingenstans, i vågornas och albatrossernas land, längst från civilisation på hela jordklotet. Det är det värsta med femte etappen - och det bästa kanske.

Förra gången, 2012, var det bara en av sex båtar som klarade sig utan skador. Strömberg var med ombord på slutsegrande Groupama, som drabbades av mastbrott.

-Vi hade tur. Vi hade mindre än två dagar kvar till målet, och var så nära land att vi kunde gå för motor till hamn och reparera masten. Det tog sex dagar, men vi kom ändå trea på etappen.

Delad ledning

Nu är Strömberg och Dongfeng i delad ledning med Abu Dhabi.

-Det är skönt att kunna konstatera. Men vi har fortfarande fem etapper kvar, mer än hälften av poängen är ännu på spel, säger Strömberg som ändå betonar femte etappens betydelse. -Klarar man sig inte igenom det här bra är det svårt att göra ett bra resultat senare. Men vi är i en bra position. Vi kan komma trea och ändå känna att vi är med.