Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cyklisterna vill ha mer plats

Bredare cykelbanor, möjlighet att ta med cykeln på spårvagnen, en app för felrapportering – Göteborgs cyklister har många förslag på hur cykeltrafiken kan bli bättre i staden.

Under tre veckor har Trafikkontoret låtit stadens cyklister komma med förslag på hur Göteborg kan bli en bättre cykelstad, under denna tid har över 1700 personer kommit med synpunkter. Kampanjen heter Lätta ditt cykelhjärta och ska hjälpa Trafikkontoret att rikta sina insatser inför nästa år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi tyckte att det var ett bra läge att ta emot synpunkter nu, tajmingen känns rätt inför 2013, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare Göteborgs Stad Trafikkontoret.


Den hetaste frågan är framkomlighet. Drygt hälften av alla synpunkter som kommit in rör cykelbanornas utformning, hur väl cykelnätet är separerat från andra trafikslag och hur lätt det är att ta sig fram. Näst populärast är frågan om standard, ungefär 15 procent av åsikterna handlar om drift och underhåll av cykelnätet – håligheter, sopning, skottning och problem med grus och glas.

– Vi är positivt överraskade av responsen. Det är hög kvalitet på synpunkterna och de verkar vara väl genomtänkta, säger Sara Boije af Gennäs.

Hur många av de synpunkter som kommit in kommer att få gehör?

– Ganska många. Vi måste titta på vilka förändringar som kan göras snabbt och vilka som blir mer långsiktiga. Vi kommer att jobba med återkoppling och låta människor veta vad som kommer att bli av.

Några av de platser som många tycker kan förbättras är innersta centrum kring Brunnsparken och Drottningtorget, en annan är Redbergsplatsen.

– Det är generellt en ganska stor spridning över staden, men det finns några platser som sticker ut och som vi vet kan förbättras för cyklister.

Några av de mer konkreta synpunkterna är att det ska finnas möjlighet att ta med sig cykeln på spårvagnen och att det borde finnas en cykelapp som kan bidra med förslag på lämpliga cykelvägar och göra det enklare för cyklisterna att rapportera in hinder och fel.

– Vi har kikat på det med cykelappen, det är en bra idé och förhoppningsvis ska det gå att ordna något, säger Sara Boije af Gennäs.

52 procent av Göteborgarna anser sig vara cyklister och ungefär 105 000 människor cyklar varje dygn i staden. Kampanjen Lätta ditt cykelhjärta vänder sig främst till dem som redan cyklar, men Trafikkontoret har även som mål att få fler Göteborgare att välja cykeln som färdmedel. Ett led i detta har varit att försöka uppmärksamma studenter.

– Om människor cyklar när de är i åldrarna 15-25 så ökar sannolikheten för att de fortsätter cykla senare i livet, därför har vi haft en del kampanjer och tävlingar riktade mot studenter.

Cykelkampanjen är över, men på Trafikkontorets hemsida är förslagslådan fortfarande öppen för den som har idéer om hur cykeltrafiken i staden kan bli bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.