Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cwejman: Ta chansen Kinberg Batra

Moderatledaren tappar i förtroende och måste visa att hon kan axla rollen som oppositionsledare i Sverige

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I dag börjar Anna Kinberg Batras elddop. De blocköverskridande förhandlingarna om migrationspolitiken inleds och samtidigt pågår moderaternas partistämma. Efter DÖ:s hastiga avveckling befinner sig landet i ett helt nytt politiskt läge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommer moderatledaren kunna axla rollen som oppositionsledare? Hittills har hon inte visat det nödvändiga ledarskap som oppositionsrollen kräver. I många lägen har hon framstått som vag och alltför förtjust i obegripligt politiskt mumbo-jumbo.

Kinberg Batra måste tydliggöra att regeringens migrationspolitik inte håller. De färska förslagen från Moderaterna om såväl effektivare avvisningar, tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt gränskontroll är därför alla välkomna.

Tyvärr befinner sig Kinberg Batra i Reinfeldts skugga. Förre statsministern godkände den paradoxala ordningen att flyktingar med avvisningsbeslut fick möjligheten att leva parallellt med det svenska samhället för att efter några år kunna söka asyl igen. Man uppmuntrar därigenom människor att gå under jorden. Det är dags att erkänna att man har fattat verklighetsfrämmande och långsiktigt ohållbara beslut. Avsikten var god men har gjort den svenska migrationspolitiken motsägelsefull.

Det behöver inte vara ett nederlag för Kinberg Batra att med hänvisning till tidigare misslyckanden ändra sitt partis politik. Tvärtom. I stället skulle hon visa att tydligt konsekvenstänkande trumfar prestige och stolthet. Det uppskattar garanterat många nuvarande och potentiella moderata väljare.

Parallellt med detta bör hon på partistämman gå de distrikt till mötes som vill se en förändring av LAS. Tiden kanske är mogen när till och med tunga LO-fack kan tänka sig nya regler. I detta läge går det inte att skilja migrationspolitiken från de åtgärder som krävs för att hastigt underlätta etableringen för invandrade i Sverige. Flera framåtsyftande förslag för både arbets- och bostadsmarknaden har lagts inför stämman. Därför har Moderaterna nu chansen att bryta med det gamla ledarskapets oändligt långsamma reformtakt.

Det var längesedan det fanns ett lika stort behov av omfattande politiska reformer. I stora delar av landet pågår just nu en sammanklappning av mottagningssystemet. Det är alltså inte en fråga om när en överbelastning av systemen kommer ske. Den har redan skett. I Trelleborg rapporteras exempelvis att hälften av de 1 900 ensamkommande flyktingbarn som anlänt de senaste tre veckorna har försvunnit. Det är ett av plågsamt många exempel på att mottagningssystemet är överbelastat.

Det är nu, inte om en månad eller ett halvår, som det för väljarna måste bli tydligt hur Sveriges, än så länge, största oppositionsparti ska agera.