Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Csaba Bene Perlenberg - ledarskribent på GP.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Csaba Bene Perlenberg: Svenska pass en fribiljett till terror

En svensk 18-åring hade fått stiga på planet

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I måndags gjorde omvärlden sig påmind på Landvetter flygplats i form av en 18-åring. Säkerhetspolisen grep honom inne på flygplatsen, när han var på väg att borda ett flygplan. Han misstänks ha varit på väg att ansluta sig till ISIS i Syrien och Irak.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det anmärkningsvärda var dock inte enbart den unge mannens planer. Säkerhetspolisens insats var nämligen ett resultat av en norsk arresteringsorder på uppdrag av norska säkerhetstjänsten PST. Mannen var norsk medborgare.

Hade den unge mannen, en jihadist i vardande, istället varit svensk medborgare hade Säpo som mest kunnat be om att få tala med honom avsides. Därefter hade de fått vinka av honom och be honom att, om han överlevde, höra av sig för ett förhör när han kom tillbaka. Därmed var Göteborg en säkrare plats att resa ifrån för den norske 18-åringen, trodde han. I Sverige är det nämligen, till skillnad från i Norge, inte brottsligt att resa med uppsåt att ansluta sig till ISIS eller annan terrorgrupp.

Nyligen greps två män i Örebro som misstänkts för att i anslutning till moskéerna i Örebro och Eskilstuna rekryterat till ISIS.

Säpo uppger att minst 300 personer har rest ifrån Sverige med jihad i sinnet, troligtvis fler. Göteborg är som bekant en central rekryteringsbädd. Det har till och med gått så långt att Säpo vädjar till allmänheten att höra av sig om det finns misstankar om förberedelse till terrorverksamhet. Det är en inte helt okomplicerad uppmaning, där gemene muslim riskerar misstänkliggöras. Vi vill knappast ha ett angiverisamhälle. På vissa håll har det dock tvärtemot varit svårt för anhöriga som gjort just detta att få kompetent hjälp och gensvar från behöriga instanser. Balansen mellan saklighet och samhällelig uppbackning är viktig.

Och då inkluderar det möjligheten att även kunna gripa en 18-åring som råkar ha svenskt pass som är på väg att borda ett flyg med avsikt att sprida terror.