Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Csaba Bene Perlenberg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Csaba Bene Perlenberg: Löfven bryter mot fel vallöften

Regeringens brutna löften börjar nu stå som spön i backen
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Regeringens brutna löften börjar nu stå som spön i backen. En av valrörelsens mest heliga principer, överskottsmålet, gjorde regeringen nyligen sig av med trots att det under valrörelsen bedyrats att det minsann skulle behållas. Nu sänks rotavdraget som innan valet absolut inte skulle röras enligt statsminister Stefan Löfven (S). De som röstade på Socialdemokraterna med planer på att renovera hemma eller i sommarhuset utefter bibehållna förutsättningar får vackert be om höjda lån på banken i stället. Problemet med systemet är nämligen att det varit alldeles för populärt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett annat löfte som Löfven bryter mot är att erkänna Västsahara som stat. Trots att såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet drivit frågan i flera år, och trots att Socialdemokraterna själva varit med om att under förra mandatperioden fatta ett riksdagsbeslut om erkännande, har Löfven meddelat att detta för närvarande inte är aktuellt. I skenet av att erkänna Palestina, ett beslut som kritiserades hårt, blir det nästintill oförståeligt varför Löfven inte vågar fatta ett beslut som det finns en bred majoritet för. Att svika allmänna vallöften är illa nog - men när Stefan Löfven börjar svika i frågor som drivits hårt av de egna, är risken för svekdebatt stor.

I dagarna har det även, i tysthet, tagits avstånd från ett annat vallöfte. På Socialdemokraternas hemsida står det tydligt "att gymnasieskolan ska göras obligatorisk" men då utredningsdirektiven om gymnasieskolans framtid presenterades stod det i stället att "Utredningens arbete ska utgå från målet att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning." I detta fall var det dock ett högst välkommet löftesbrott.

Det finns fler vallöften som det av uppenbara skäl hade varit bra om Socialdemokraterna hade vågat bryta mot. Ja till svenskt medlemskap i Nato hade avgjort frågan en gång för alla. Inte heller borde kommuner ges vetorätt vid etablerandet av friskolor, som i sig var ett svek mot den friskoleöverenskommelse som Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet gjorde med alliansregeringen. Ett annat inställt vallöfte som hade varit att föredra är det om att sätta tak på vinster i välfärden.

Inget av nämnda löften är en omöjlighet för Stefan Löfven och Socialdemokraterna att ta avstånd ifrån. Lika bra att fortsätta på spåret med brutna löften när man ändå är igång.