Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Csaba Bene Perlenberg - ledarskribent på GP.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Csaba Bene Perlenberg: Flygövningen skyddar även vänstern

Vi övar med meningsfränder

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det finns få saker som kan göra den svenska vänstern lika illröda av vrede som Sveriges solidariska militära samarbete med andra länder. I måndags inleddes flygövningen ACE i norra Sverige, där vi tillsammans med Finland och Norge står värdar för Nederländerna, Frankrike, Tyskland, USA, Storbritannien och det så kallat neutrala landet Schweiz. Flera svenska medier har använt superlativen "gigantisk" och "jättestor" för att beskriva flygövningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och visst, 115 plan är en ansenlig mängd flygstridskraft. Men när Ryssland tre timmar efter flygövningens inledning drog igång vad de själva kallar för en "massiv överraskningsinspektion", som inkluderade 250 stridsflyg och helikoptrar, kallades detta av samma medier för en "stor flygövning". Proportionerna är märkliga.

Lika märkliga är vänsterdebattörers invändningar mot en övning som låter vårt flygvapen samöva med meningsfränder. Dramatikern och vänsterprofilen Stina Oscarsson kallade i SVT Aktuellt övningen för en "gigantisk aggressiv maktdemonstration" - till skillnad från Rysslands erövring av Krim och krigföring i Ukraina, får man anta.

Daniel Suhonen formulerar på Expressens kultursida ursäkter för Rysslands beteende (25/5) och menar att "Ryssland under Putin må vara en skurkstat men är ett land, med en fullt begriplig logik, som just nu känner sig som en skadad björn inträngd i sitt bo."

Vänsterns motstånd mot Sveriges rätt att samöva med vilka vi än önskar, vilar på en styvnackad oförmåga att ta till sig att Sverige vare sig är ett alliansfritt eller neutralt land. Som medlemmar i EU är vi i allians med våra europeiska grannar. Vi har en solidaritetsförklaring som utlovat hjälp till Baltikum om så skulle krävas. Hur det skulle gå till är förvisso oklart, men varumärkesdeklarationen är otvetydig.

Men Jonas Sjöstedt, Stina Oscarsson, Göran Greider, Lars Ohly, Åsa Linderborg och resten av den osolidariska svenska vänstern kan trots allt sova tryggt med förvissningen om att samövningen syftar till att skapa säkerhet även för dem.