Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Csaba Bene Perlenberg - ledarskribent på GP.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Csaba Bene Perlenberg: Chilla med framtiden, kompis

90-talisterna ser sig själva som ansvarstagande och mogna. LOL.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hvad hvilja 90-talisterna? Den frågan har Västsvenska Handelskammaren ställt till över 3000 västsvenska ungdomar via Ungdomskollen. Svaren är inte jättetydliga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att försöka förstå sig på den här generationen är nämligen lite som att försöka diskutera de filosofiska aspekterna av kvantmekanik med en förälskad tjackpundare som har en vinddrake i ena handen och en yxa i den andra. Aningen förvirrande, förvisso bitvis underhållande, men med stor risk för allmänheten.

90-talisterna vet att det är viktigt att utbilda sig, men är inte särskilt studiemotiverade. Palla, liksom. Medan 39 procent av de tillfrågade (både tjejer och killar) tycker att det är mycket viktigt att vara duktig i skolan är det bara 17 procent som menar att de anstränger sig stenhårt för att möta denna åsikt. Äh, det löser väl sig, liksom. Typ.

Eller vad som sägs om detta: nästan hälften av 90-talisterna menar att de i mycket hög grad eller i hög grad vill arbeta med att på något sätt förbättra samhället, men är inte lika intresserade av att hjälpa andra människor. Samhället är alltså något odefinierbart som inte rör ens medmänniskor utan där man endast själv verkar – därför vill man också förbättra det. Horisonten börjar och slutar vid nästippen. Nämnda generation är även totalt ointresserade av offentlig sektor som arbetsgivare.

90-talisterna ser sig själva som ansvarstagande och mogna. LOL, svarar jag på den. Sanningen är att de är trygghetsnarkomaner som samtidigt vill ha valfrihet. Härmed utfärdas allmän varning för djupa existentiella kriser när denna curlinggeneration möter verkligheten an – vilket kanske kan förklara att ett av mest populära drömyrkena i denna grupp är psykolog. Det saknas således inte sjukdomsinsikt. Psykoterapi för en hel generation med en tickande existentiell bomb är onekligen en tillväxtbransch.

Det verkar onekligen finnas ett glapp mellan orsak och verkan. Kausalitet gör sig icke besvär. Ka-vaddå? Just det. 90-talisterna kan ju inte läsa heller. Suck.

Fotnot. LOL är ungdomiska för "skrattar högt".