Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

COWI bidrar till industrins gröna omställning

Industrins gröna omställning går snabbare än någonsin och behovet av kompetens ökar. Konsultföretaget COWI har spetskompetens inom teknik, ekonomi och miljövetenskap. Nyligen har de slutfört en studie om hållbar infrastruktur för infångad koldioxid i Göteborg.

Karin Genemo är COWIs nya divisionschef med bakgrund inom bl.a. bilindustrin och dess omställning. I sin nya anställning hoppas hon kunna ha större påverkan på samhällets gröna omställning. Just nu pågår en stor förändring inom västsvensk industri. Regionen som tidigare varit fossilberoende är nu ledande inom produktion av kemikalier, material och drivmedel baserade på förnybara och återvunna råvaror.

– COWI är en viktig spelare i industrins gröna omställning. Vi har förmågan att ta stora och komplexa åtaganden där vi syr ihop kompetensen som behövs med egen personal och samarbetspartners. Det som gör oss unika är att vi kan kunderna extremt bra. Vi känner till deras nuvarande process och innehar kompetens om det nya. Den kunskapen och respekten är av nytta när det görs nya investeringar. Stora projekt kräver att många samarbetar och där kan vi vara med och driva, säger Karin Genemo.

Infångad koldioxid är snart i hamn


Fem år har gått sedan Parisavtalet och än ligger Sverige långt ifrån att nå de mål som sattes där. Därför krävs mer effektiva medel för att minska utsläppen av koldioxid. COWI har på uppdrag av sex stora energiaktörer i Västsverige i projekt CinfraCap genomfört en förstudie för att undersöka möjlighet till en optimal logistik- och infrastrukturlösning för infångad koldioxid i en större, industriell skala. I Energihamnen i Göteborg undersöks nu en infrastrukturlösning för transport av flytande koldioxid.

– Vissa bolag klarar inte av att minska de koldioxidvärden som behövs. Därför arbetar vi med dessa projekt. Göteborg och Sverige är tidigt ute med denna typ av lösning. Det är mycket spännande, säger Karin Genemo.

När allt är på plats kommer det gå att fånga in koldioxid från kärnan där det släpps ut. Därefter måste koldioxiden göras flytande för att distribueras vidare och senare transporteras via rör eller fartyg till en lagringsplats. Koldioxiden pumpas sedan djupt ned i marken där den inte bidrar till klimatpåverkan.

– Våra kompetenser krävs mer än någonsin. Det är viktigt att stora aktörer tar ansvar och att man har skickliga medarbetare och bra processer för att arbetet ska gå så snabbt och effektivt som möjligt. Plötsligt känner man sig viktig som ingenjör och vi vet att vi kan åstadkomma förändring. Dessa slags projekt är avgörande. Klimatmålen kan inte nås på individnivå och COWIs konsulter är en stor del av omställningen, säger Karin Genemo.

Läs mer om COWI