Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Countryhouse och nu-metal som går hem

Efter första genomlyssningen av startfältet till deltävlingen i Göteborg har Daniel Claeson sina favoriter klara.

1. Outtrigger – Echo

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fyra fyrar

Jag veeet, man ska aldrig snacka om true metal i Mellosammanhang. Men närmre den äkta varan har vi nog aldrig varit i dessa sammanhang. Snortajt nu-metal med grym refräng och en utmärkt sångare. Bäst i startfältet efter två lyssningar.

2. EKO – Red

En fyr

Svensktoppen Nästa-vinnarna EKO gör det inte lätt för sig. Daterad electropop, blank låt och rätt besvärligt övertydlig sånginsats. Med största sannolikhet fullkomligt chanslösa.

3. Oscar Zia – Yes we can

Två fyrar

Modigt att låna av Obama och göra så väldigt lite av det. Oscar Zias generiska Saade/Ewald-pop drivs av en kantig produktion, en pojkvaskerkaxig attityd och en charmig ”shalalalala”-refräng. Och det har ju räckt förr.

4. Shirley Clamp – Burning alive

Tre fyrar

Shirley tar ifrån tåspetsarna i en ballad som inte får vara ballad länge nog. Produktionen skulle må bra av några månader med Viktväktarna, men Shirley Clamp är en av få sångerskor som verkligen kan matcha alla stråkmaskiner i världen.

5. State of Drama – All we are

En fyr

State of Drama gör en Maroon 5 och har numera lagt ner high school-rocken. Vad dom gör i stället? Radiopop. Är det bättre? Nej. Var det bättre förr? Nej. En så kallad lose lose-situation.

6. CajsaStina Åkerström – En enkel sång

Två fyrar

Plockgitarrvispop framför brasan. En text om iskristaller och att ”stå naken framför dig”. Ni kan grejen, ni kan den utan och innan. Och framförallt: Ni brukar gilla den. Oförargligt och väldigt svenskt.

7. Ace Wilder – Busy Doin’ Nothin'

Fyra fyrar

Årets hittills coolaste låt som i 2014 på riktigt. Visst snor dom idén från Aviciis countryhouse och visst är det typ tre, fyra låtar i en men Ace Wilder låter verkligen som något som skulle kunna rulla på radion även utanför Mellobubbland.

8. dr. alban & Jessica Folcker – Around the world

Två fyrar

90-talsflashbacken är i det närmaste total när doktorn gör comeback som om ingenting hänt. Stelbent plastreggae och styltig rap men ändå svängigt på det där extremt märkliga Ace of Base-sättet.