Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cortègebråket engagerar

Debatten kring Cortègeprogrammet har fått många läsare att reagera. "Vad hände med vass samhällssatir?" undrar signaturen "JJ".

Nyheten om Chalmers och Cortègeprogrammet har lett till intensiv debatt bland läsarna på gp.se.

Vid 12.40 hade 169 läsare kommenterat artikeln. Många tycker att Cortègeprogammet vittnar om en förlegad kvinnosyn på Chalmers.

"Började på Chalmers och upplevde en oerhört kränkande nollning och allmän attityd mot kvinnor. Var en stor bidragande orsak till varför jag sedan slutade och valde bort ingenjörsutbildningen. Chalmers övertygade mig, som ung flicka, om att det yrket inte var något för kvinnor", skriver signaturen "J".

En del läsare tycker att uppståndelsen är obefogad och att Cortègeprogammet är till för att utmana och väcka debatt.

"De teckningar som GP här visar är ju lika kvinnoförnedrande som mansförnedrande" menar signaturen "Emil".

Han får medhåll av flera andra. Vissa tycker att det är fel att Chalmers ledning har plockat bort sitt namn från Cortègen.

"Satir måste vara elak och ocensurerad. Vår yttrandefrihet är i fara och självklart ska inte rektor bestämma över vilken samhällssatir som ska få förekomma!", skriver signaturen "Megaforce".

Teckningar i Cortègeprogrammet förställer bland annat ett kvinnligt kön med golfklubbor nertryckta i det. Under står texten "Tiger Woods nya golfbag". Men det är inget som upprör signaturen "P":

"Jag tycker att det som är kränkande i den här diskussionen är att den ens finns. Alla får moralpanik så fort kvinnor "kränks". Är det inte lika kränkande att manliga könsorgan avbildas? I debatten är det alltid synd om kvinnor. Vafan? Jag klarar av att se en teckning av golfklubbor i ett kvinnligt könsorgan. Om något är det väl kränkande för männen, den allmänna uppfattningen är ju faktiskt att många män är som Woods."

Signaturen "docent (på GU)" håller inte med.

"Kortegen har länge varit ett kvinnoförnedrande jippo, och det är ofattbart att det får fortsätta. Skrattet fastnar verkligen i halsen"

Lady S är inte lika upprörd:

"Stora felet är väl att idag så ska allt vara politiskt korrekt ut i fingerspetsarna. Att folk själva kan tänka skall inte tillåts utan nu så skall en slags "kulturelit" bestämma vad som är roligt."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.