Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Colting har simmat i en månad

Triatleten och äventyraren Jonas Colting har simmat i över en månads tid - från Stockholm till Göteborg.

I dag simmade han i land vid Göteborgsoperan. Jublet visste inga gränser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är det absolut tuffaste jag har gjort, när det var meterhöga vågor och femtongradigt vatten i Vänern trodde jag inte att jag skulle klara det, säger en lycklig men utmattad Jonas Colting till GP.

Idén till projektet Sverigesimmet har den västsvenske idrottsprofilen haft länge. Under senaste året har han övertalat sponsorer att stötta projektet vars syfte har varit att samla in pengar till hjälporganisationen WaterAid. WaterAid arbetar för att människor i tredje världen ska få tillgång till rent vatten.

– Målet var att samla in en krona per meter, det skulle innebära 600 000 kronor.

Det målet var redan uppnått vid målgången i Göteborgs hamn i dag. På plats på scenen fick han motta ytterligare över 200 000 kronor av olika företag som vill stötta projektet.

– Vi fortsätter att samla in pengar i tre dagar till, så det är inte omöjligt att vi närmar oss miljonen kronor, säger Jonas Colting.

Ingen annan har tidigare simmat samma sträcka. Jonas Colting berättar om ett äventyr där han flera gånger har varit nära gränsen till utmattning.

– Det är en sak att simma i en bassäng. När du tvingas tampas med naturens krafter är det en helt annan femma, säger Jonas Colting.

Jublet som mötte honom när han simmade in till hamnen i dag var öronbedövande.

– Det här glömmer jag aldrig. Trots att det är det svåraste och jobbigaste jag har gjort så känns det helt underbart nu, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.