Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cocaine stoppas i Sverige

Ett skånskt företags försäljning av energidrycken Cocaine med hög koffeinhalt stoppas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Miljönämnden i Höganäs beslutades på fredagen att förbjuda företaget att släppa ut drycken på marknaden.

Motiveringen är att den inte är märkt med varningstext för den höga koffeinhalten. Namnet är dessutom vilseledande och företaget har inte anmält sin livsmedelsverksamhet till miljönämnden.

Dessutom innehåller drycken ett otillåtet ämne, D-Ribose.

-Detta är inte godkänt i Europa i livsmedel, säger Jan Sjögren, gruppchef på Livsmedelsverket. Jag har ingen närmare kunskap om ämnet. Jag kan bara spekulera i att det är ett slags socker.

Försäljningsbeslutet är förenat med ett vite på 20 000 kronor och det kan överklagas till länsstyrelsen. Det var Livsmedelsverket som gjorde anmälan till miljönämnden för att burkarna med drycken inte var märkta enligt svenska lagstiftning.

Kedjorna nobbade

Försöket att introducera energidrycken har vållat debatt. Samtliga stora svenska livsmedelskedjor har uttalat att de skulle vägra befatta sig med drycken som innehåller tre gånger så mycket koffein som konkurrenten Red Bull.

Varken Ica, Coop, City Gross eller Axfood med Hemköp och Willys hade några som helst planer på att ta in drycken i sitt sortiment.

-Jag förutsätter att vi inte tar in den. Namnet låter sinnessjukt, säger Ingmar Kroon, informationschef hos Axfood till Lokaltidningen Helsingborg.

Provocerande namn

Coops presschef Magnus Nelin tycker inte att produkten känns seriös. Ica är lika tvärsäker i sin bedömning:

-Det handlar om en enormt hög koffeinhalt och ett väldigt provocerande namn. Vi har valt att inte ta in den, säger Icas dietist Christina Karlsson.

Annica Olofsson, en av ägarna till företaget i Viken som har ensamrätten på importen av drycken, håller med om att namnet Cocaine är provocerande, men anser att ansvaret ligger hos konsumenten.

-Man får bara en kropp här i livet och det är upp till dig själv hur du vill sköta den, säger hon.