Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Christer Lundberg 18/2

Christer Lundberg, P3-profil som gillar Götatunneln och Kjell Höglund. Nu har han tagit paus i sin popkarriär för att skriva en bok.

Vad ska du göra i helgen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Herregud. Jag ska leka med min dotter, pussa min fru, springa i skogen och skriva på min bok. Helgen är alldeles för kort och jag är inte tillräckligt strukturerad. Det enda jag vet att jag säkert ska göra är att jag ska hem till min kompis Morgan på fredag kväll.

Men ryktet stämmer att du skriver en bok?

- Jag läste också det i en tidning. Jag blev nästan förvånad själv. Det är en roman, den utspelar sig delvis i Göteborg och jag hoppas att den blir underhållande, men jag vill inte säga mer än så. Om manuset inte blir bra så vill jag bara kunna bränna den på ett bokbål utan att någon har läst den.

Vad är din relation till Göteborg?

- Väldigt bra. Trots att jag har rest runt i världen så har jag aldrig varit på ett ställe där jag trivs bättre än i Göteborg.

Var bor du?

- I Majorna. Jag bodde ett år på Linnégatan, men det var för stressigt så jag flyttade tillbaka. Jag har alltid bott i Majorna. Det är som en liten trevlig stad i den större staden. Perfekt placerad, nära till hamnen, Slottsskogen och Saltholmen.

Har du något smultronställe i Majorna eller Göteborg?

- Ganska många. Men avslöjar man dem får man inte vara i fred sen. Hela Göteborg är ett enda stort smultronställe för mig, jag tycker till och med att Götatunneln är fin. När jag åker igenom den så tänker jag: "Gud vilken fin tunnel vi har", särskilt det där blåa ljuset som ska föreställa vatten.

Hur ser en bra utekväll ut för din del här i Göteborg?

- En bra utekväll tillbringas inne. Jag är nog bara ute när vi spelar med bandet. Om jag går ut så gillar jag Pustervik och Kino, men det spelar inte så stor roll var man är. Det viktiga är de man umgås med. Nu svarar jag som någon konstig pensionär, jag kan inte hjälpa det.

Om vi tar en modernare fråga då. Vilken är din senaste statusuppdatering på Facebook?

- Då får du ett pensionärssvar till. Jag avskyr Facebook. Jag har inget konto. De människor som jag verkligen vill ha kontakt med kan jag ju ringa till.

Hur skulle du beskriva dig själv i en kontaktannons?

Snäll vegan, ...med, hm... Okej utseende och åsikter, ...söker dig... Nej, längre klarar jag inte av att komma. Det var för svårt.

Vad tycker du som van intervjuare om att själv bli intervjuad?

- Det är roligt som omväxling. Det är jobbigt att behöva tänka ut smarta frågor när man intervjuar, fast det är svårt att ge smarta svar också.

Har du någon förebild som radiopratare?

- Som ung hade jag ingen tanke på att bli radiopratare. Jag hade knappt lyssnat på radio ens en gång. Jag trodde jag skulle hålla på med TV. När jag hade gått ut journalistutbildningen gjorde jag en TV-dokumentär om livet efter döden. Sen såg en radioproducent den, jag blev erbjuden att göra ett pilotprogram och så fastnade jag. Nu har jag kanske inga direkta förebilder, men det finns många jag tycker är duktiga. Hanna Hellquist, Annika Lantz, Rebecca Vinterbarn-Elg och så Morgan Larsson, fast honom har jag ju skapat själv.

Ja, vad är grejen med Morgan? Jag har läst att han är din bästa vän och att ni jobbar ihop?

- Jag har känt honom sen jag var 19. Vi läste musikvetenskap ihop här på universitetet och har varit kompisar sen dess. När jag började sända Christer 2003 så var jag först programledare själv varje dag. Men sen insåg jag att jag skulle bli vansinnig om jag höll på så. Min chef sa att vi fick anställa en programledare till och då hade Morgan just gått ut journalistprogrammet själv. Jag tipsade om honom eftersom jag visste att han var bra och att vi i stort sett delar alla åsikter.

Har du någon förebild som popsångare?

- Jag har två idoler. Marc Almond, sångaren i synthbandet Soft Cell och så Kjell Höglund.

Marc Almond var väntad, men Kjell Höglund?

- Den mannen kommer man att döpa flygplatser efter om hundra år. Det är bara ingen som inser hur bra han är i dag. Visst, Kent och Håkan Hellström har väl bra texter, men Kjell Höglund har gjort en 15 minuter lång låt som heter Häxprocess. Det är tungt.

Som synthare: Vad tycker du om hårdrock?

- När jag var liten kedjade hårdrockarna fast mig och de andra syntharna på skolgården, men jag har kommit över det nu. Nu tycker jag att hårdrock är fantastiskt. Jag känner Martin Brändström som spelar i Dark Tranquility och ganska många andra hårdrockare. Man kan säga att jag har rört mig i utkanten av Göteborgs hårdrocksgäng. De har lite halvtaskig klädstil, men det är jordens trevligaste människor. Hård musik i lagom doser kan vara jättebra.

Vad händer med ditt band Universal Poplab just nu?

- Vi hade en spelning på Sticky Fingers förrförra lördagen, men nu kommer vi att ta en paus. De andra bandmedlemmarna har fullt upp med olika grejer och jag lägger ner all min tid på min bok. Vi tar paus mitt under en skivinspelning, men det går bra för vi har inga egentliga åtaganden. Pausen kan vara i ett år eller i tio. Spelningen på Sticky Fingers var så jäkla kul. Det kom folk både från Tyskland och Malmö så vi har ändå en del fans. Vi kommer tillbaka för vi har inte tröttnat. Musiken är bara inget man kan försörja sig på.

Vad har du haft för några jobb innan du började på radion?

- Jag har jobbat med allt. Som croupier och Black Jack-dealer. Det är ett hemskt jobb. När folk vinner är de hånfulla och när de förlorar så skriker de allt möjligt. Sen har jag jobbat både på gruppboenden och äldreboenden och bytt blöjor på gamla människor. Jag var jeansförsäljare länge på en butik som hette Mercurybolaget på Vasagatan, men det är nog 15 år sen de la ner. Det var väl efter att jag slutade som de fick stänga...

Du har en stilig frisyr. Hur mycket tid lägger du ner på den?

- Den finns inte längre. Den är avskaffad sen i somras. Det var ett av de största besluten jag tog under 2010, men jag kände att jag hade tappat höjd. Så nu får jag ha en mössa i stället och ett skägg. Så att jag har något hår att ta hand om. Man vill ju inte se ut som en biljardboll.

Avslutningsvis: Berätta något som folk inte vet om dig?

- När jag var liten samlade jag på torkade fiskar. Det var nog i åtta-årsåldern. Nu är jag vegan, men då var fiske mitt största intresse. Jag ville ha en av varje sort. Jag torkade fiskarna och sen lackade jag dem och spikade upp på väggen på mitt rum. Men trälacken höll inte riktigt inne doften så det blev rätt sunkigt. Jag tror att samlingen slängdes till slut. Sen tycker jag själv att jag är en ganska bra löpare. Jag och några kompisar har skaffat pannlampor och broddar så att vi kan springa i skogen på kvällen.

Tävlar du på något vis?

- Jag har sprungit Göteborgsvarvet fem gånger. Min bästa tid är 1.33, det är inget att skryta med. Jag är bättre på terränglöpning. Senaste gången jag sprang varvet tyckte jag nästan det var obehagligt. Det blir sådan masspsykosstämning när 30 000 människor ska springa samtidigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.