Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chris vill aldrig vara i centrum

Han ställer nästan aldrig upp på en intervju – för han anser matchen är det viktiga. Möt Chris Härenstam, SVT:s toppkommentator.

När spelarna åker in i Oulun Energia Areena i Uleåborg för final i Champions Hockey League så höjer en kille från Rannebergen sin röst lite extra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En go gubbe på besök?

Absolut. Men den här göteborgaren har inte supporterhalsduken på sig – utan ett rejält headset. Chris Härenstam är där som huvudkommentator för SVT.

– Det var faktiskt himla roligt när just GP hörde av sig. Jag är uppvuxen med Göteborgs-Posten, det är min modertidning tillsammans med Alingsås Tidning. Jag älskade alla söndagssidor med bara tabeller. Tabeller, tabeller, tabeller. Jag tyckte det var så jäkla unikt! Det är därifrån mitt sportintresse kom – och jag började redan när jag var liten att referera till Radiosporten, härmade kommentatorerna ...

Chris ler åt minnet.

– Det var så fräckt med Radiosporten. Dramaturgin, intensiteten – upp med rösten, ner med rösten. Det fanns en spänning i det.

Där och då lades grunden till det framtida yrket, det som tagit Chris Härenstam runt världen i sportens och tittarnas tjänst.

– När jag inte lyssnade på radio eller läste tidningar så utövade jag sport själv. Den har alltid varit det mest centrala i mitt liv.

Var du bra på nåt?

– Det är så dumt att prata om sig själv, jag menar verkligen det. Jag gick på GIH, Idrottshögskolan, i Örebro och jag spelade i ÖSK Ungdom, Örebro. Där fanns det en tränare som vill att jag skulle få träna med A-laget i ÖSK, bli nåt slags lärling. Jag hade nog kunnat bli nåt som fotbollsspelare, men det var aldrig min målsättning. Jag ville bli sportkommentator.

Så via de första trevande sändningarna på Radiosporten i Örebro tog Härenstam klivet till Eurosport – och till slut till SVT.

Chris har räknat ut att det är 87 olika sporter som han har satt ord till, de allra flesta under åren på Eurosport.

– Jag gjorde de flesta ganska dåligt! Men det var en erfarenhet som jag skaffade mig, säger han ärligt.

Tyckte du det då också?

– Jag tyckte det inte riktigt lika mycket då, för då fanns inte erfarenheten. Jag hade en liten snedvriden självbild ... Men innerst inne förstod jag att några sporter var jag inte tillräckligt bra på.

Härenstams värsta kritiker kunde tidigt i hans tv-karriär anse att han låter för mycket i vissa lägen, men den kritiken har lagt sig totalt ...

– Det som jag inte har varit så känd för är att låta tystnaden tala. Men tittar du och lyssnar på de sändningar som jag gjort de senaste åren så är jag jättetyst i vissa lägen.

Experten Glenn Strömberg blev nästan nervös under fotbolls-VM i Brasilien – och sa:

– Det finns ingen kommentator som jag jobbat med som är så tyst som du under fotbollsmatcherna ...

Men Chris kontrar:

– Matcherna styr alltid referatet. Gör du en JVM-final i ishockey och det står 2–2 eller 5–5 så har du naturligtvis ett högre röstläge. Men vi gjorde VM-finalen i fotboll mellan Argentina och Holland och det var en direkt dålig final. Det stod 0–0 efter full tid, det var två eller tre målchanser – och det var jättetyst. Det finns ingen anledning att hitta på saker, för folk är inte dumma. De kan ju fotboll. Så matchen styr alltid. Det är aldrig jag som är viktig, slår Chris fast.

Privat har trebarnsfadern Härenstam engagerat sig i ungdomsidrott – i lokala klubben Ingarö IF.

– Vi är ingen elitförening på nåt sätt, men när det gäller värdegrund vill vi vara en elitförening. Jag älskar verkligen att vara ungdomsledare. När de är glada – så är jag glad, säger Chris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.