Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chokladfondant med lakrits

Härlig skorpa och trögflytande mustigt, chokladigt innehåll. Lakritsen ger en himmelskt fin brytning mot chokladen. Använd helst rena lakritspastiller från Italien och choklad med max 65 % kakaoinnehåll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

8 portioner

1 timma

200 g mörk choklad

200 g smör + 2 msk till formarna

2 msk kakao

3 ägg

3 äggulor

1 dl muscovadosocker eller råsocker

1 msk lakritspulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 dl vetemjöl

Garnering

1 msk hårda lakritspastiller grovkrossade

flingsalt

Till servering

3 dl vispgrädde

Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör hela tiden tills blandningen är slät och dra då kastrullen bort från spisen. Smörj 8 suffléformar eller portionsformar med smör.

Pudra formarna med kakao så att ytan täcks. Vispa ägg, äggulor, socker och lakritspulver med vaniljsocker. Rör ner smör och chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner vetemjölet och vänd runt. Blanda ordentligt. Fyll formarna och grädda i 10-12 minuter tills ytan stelnat.

Låt kakorna vila någon minut innan man med en vass kniv stjälper upp dem på assietter. Garnera med lakrits, havssalt och servera vispad grädde till.