Chokladfondant med lakrits

ANNONS
|

Härlig skorpa och trögflytande mustigt, chokladigt innehåll. Lakritsen ger en himmelskt fin brytning mot chokladen. Använd helst rena lakritspastiller från Italien och choklad med max 65 % kakaoinnehåll.

8 portioner

1 timma

200 g mörk choklad

200 g smör + 2 msk till formarna

2 msk kakao

3 ägg

3 äggulor

1 dl muscovadosocker eller råsocker

1 msk lakritspulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 dl vetemjöl

Garnering

1 msk hårda lakritspastiller grovkrossade

flingsalt

Till servering

3 dl vispgrädde

Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör hela tiden tills blandningen är slät och dra då kastrullen bort från spisen. Smörj 8 suffléformar eller portionsformar med smör.

ANNONS

Pudra formarna med kakao så att ytan täcks. Vispa ägg, äggulor, socker och lakritspulver med vaniljsocker. Rör ner smör och chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner vetemjölet och vänd runt. Blanda ordentligt. Fyll formarna och grädda i 10-12 minuter tills ytan stelnat.

Låt kakorna vila någon minut innan man med en vass kniv stjälper upp dem på assietter. Garnera med lakrits, havssalt och servera vispad grädde till.

ANNONS