Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Chefer – dags för skolbänken

Enligt World Economic Forum kommer så många som 54 procent av alla anställda att behöva betydande kompetensutveckling eller omskolning bara för att klara sina jobb – år 2022. Sverige halkar idag efter internationellt, och riskerar att förlora konkurrenskraft.

När allt fler arbetsuppgifter kan automatiseras förändras yrkeslandskapet radikalt. Konsultbyrån McKinsey förutspår att så många som 800 miljoner arbetstillfällen kan försvinna globalt under 2020-talet i digitaliseringens spår. 

Men utvecklingen, som har kallats för den största arbetsrevolutionen sedan industrialiseringen, skapar också nya yrkesroller. Avgörande för konkurrenskraften blir företagens förmåga att anpassa sig. 

– När krav på ny kunskap växer fram har vi tidigare anställt den kompetensen. Men nu finns det ytterst få med denna nya kunskap att tillgå och då är man tvungen att ta befintlig personal och reskilla dem, säger Pär Lager, tidigare sakkunnig för Utbildningsdepartementet.

Pär Lager menar att där skillnaden tidigare inte varit så stor mellan organisationer som satsar på utbildning och de som inte gör det, så växer idag klyftan exponentiellt. Internationellt talas det om ett stundande kunskapsglapp, där stora delar av arbetskraften saknar den kompetens som efterfrågas. Och det är inte nödvändigtvis vi i västvärlden som bär ledartröjan. Det visar till exempel en stor studie från BCG, som presenterades i november.

– Rapporten visar tydligt att kineser lägger väsentligt mer tid på att kontinuerligt utveckla nya färdigheter jämfört med individer i rika västländer som Sverige, Tyskland och Frankrike. På sikt gör det att vi svenskar riskerar att tappa konkurrenskraft i kampen om framtidens jobb, säger BCG:s Sverigechef Thomas Jensen.

– Vi undrade hur vi kan hjälpa chefer i detta, och säga: Lugn, det finns smarta sätt att lära sig det här - vi hjälper dig, säger Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin.

– Därför skapade vi Chefakademin, det självklara valet när du söker chefs- och ledarskapsutbildningar.