Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chatt: "Tiggarna är väldigt utsatta"

Romska rådets ordförande i Göteborg svarade på frågor om tiggare.

Caroline Karlsson: Välkommen till chatten, Diana Nyman, ordförande för Romska rådet i Göteborg!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Momba: Den Rumänska ambassadören i Stockholm Răduţa Matache menar att Rumänien redan har en omfattande plan för att stötta och integrera romer i samhället.Stämmer det?

Diana Nyman: Hej Momba Rumänien torde ha en handlingsplann för att förbättra romers situation i landet. Tyvärr är det många gånger mer ord än handling vad gäller många öst europeiska länder. Romer lever under stor fattigdom och missär, utan tillgång till de mest grundläggande rättigheterna.

Mr von Tratten: Hej är det så att Sverige ska vara europas samvete när det gäller alla tiggare som kommer hit. Dom ockuperar allt från matbutiker, bensinstationer och systembolog. Tack vare att det inte är förbjudet att tigga har det spårat ut totalt det byggs kåkstäder där mark ägaren inte kan jaga bort dom, och tvingas sanera marken med hot om vit. Någon gång måste botten bli nodd där folk inte orkar att ha dom hängandes utanför sina butiker.

Diana Nyman: Hej Mr von Tratten. Jag tycker Sverige bör vara ett föregångs land vad det gäller hjälpa människor i Europa när deras mänskliga rättigheter kränks och hjälpa människor i nöd, men självklart har också stater ett eget ansvar för sina medborgare. Jag tycker medmänsklighet och solidaritet är något vi i Sverige har fortfarande råd med. men även politiska påtryckningar på länder som inte ombesörjes sina medborgare.

John: Många säger att det inte är organiserade ligor bakom tiggarna i Sverige, är det realistiskt? Med tanke på hur det ser ut i Spanien/Italen osv.

Diana Nyman: Hej John. Jag är inte så bekymrad över att det skulle vara organiserade ligor bakom tiggarna, de får några kr om dagen till att överleva. Jag tror de ryktena är skrämsel taktik.

Svensson: Varför sitter det "tiggare" i affärer runt om i små orter runt om i sverige? hur kommer dem dit? och varför har de flesta mobiltelefoner mm.... suck säger jag. polisen borde väl skicka dem från platsen?

Diana Nyman: Hej Svensson. Det är inte olagligt i Sverige att tigga, så tiggarna agerar inte olagligt. Det kostar många av dem inte mkt att ta sig till Sverige och mobiler är inte en status pryl, tycker jag.

Richard: Diana: Har du någon förståelse för att svenskar blir trötta på romer när man möts dagligen av tiggare som fiskar efter ens uppmärksamhet och sedan vill ha pengar?

Diana Nyman: Hej Richard. Nej , jag har inte förståelse på att man blir trött på människor som lider ock lever i nöd utanför vårt fönster. För min del väcker det empati. Alla är inte romer som tigger, alltså är det inte bara ett romskt problem.

Karin: Är det vanligt att tiggare attackeras liknande det som Vanessa utsattes för utanför Hemköp.

Diana Nyman: Hej Karin. Tyvärr är tiggarna en väldigt utsatt grupp och blir ofta utsatta för olika typer av kränkningar men också fysiska övergrepp.

Richard: Diana: anser du att romer någonsin har ett eget ansvar att integrera sig och göra rätt för sig i samhället eller är det ALLA andras fel hela tiden?

Diana Nyman: Hej Krister. Jag skulle också se att man tittar på hur de olika länderna i eu faktiskt lever upp till de avtal och överenskommelser man gjort och följer upp detta. Men tyvärr pekar man bara finger åt de utsatta och stigmatiserar dem.

Diana Nyman: Hej Berit jag tror var och en av oss kan göra något och påverka, trots allt finns elände i hela världen. Men det krävs att medmänniskor höjer röster

håkan: När jag ser tiggare överallt blir man trött när man sen ser att pratat i ifone 5 än värre kommer aldrig att ge tiggare en peng sätter in på Röda Korset .

Diana Nyman: Hej Håkan Det är upp till var och en att ta ställning till om man vill ge en slant, och som sagt att stirra sig blind på en mobil de har är kanske inte en status pryl. De har barn och släktingar i sina hemländer de behöver ha kontakt med.

Dark Viking: Men varför ska den här kostnaden hamna på svenska skattebetalare? Och det här med att visa empati, visa empati för butiksinnehavaren som blivit hotad. Om man nu blir ivägschasad så kanske det är ett tecken på att man inte är önskvärd. Det daltas för mycket. Se på tiggarna i Borås som fick en gratis hemresa, men återvände väldigt snart. Svenska jobb till svenska arbetare, om man sedan råkar vara spanjor, serb, norrman eller polack spelar ingen roll, huvudsaken är ju att svenska pengar som tjänas i Sverige tjänar Sverige genom skatter. Men att tigga är inget jobb, endast ett sätt att genom att påvisa sitt lidande skapa någon form av empati.

Diana Nyman: Hej Viking. För eu tiggarnas del hamnar inga kostnader på samhäller eller tas av skattepengar, de får nämligen inte söka någon form av bidrag. De måste vara självförsörjande för att upphålla sig här

Mattias: Hur ser du på det faktum att kunder undviker affärer där tiggare håller till och att affärsinnehavarna indirekt förlorar pengar på grund av detta. Har du du ingen förståelse för att dom till slut får nog?!

Diana Nyman: Hej Mattias Jag kan inte svara för någon annans del, men det är upp till var och en om man vill ge eller så går man förbi.

Diana Nyman: Hej peter. Man kan ge en slant, se om man kan ordna härbärge och inte minst stöta på makthavarna att driva frågan i eu

Dark Viking: Diana Nyman: de upptar platser på härbärgen, de kostar i form av nedskräpning och hur många brott har de inte varit misstänkta för? De kostar i form av resurser och tid, så på vilket sätt är de inte en börda för samhällskroppen?

Diana Nyman: Hej dark Viking Dom sagt de får inga former av bodrag i Sverige. Härbärgen torde väl vara ett välfärds lands insats till hemlösa och fattiga

Malin: Hej! Hur många av tiggarna är romer tror du?

Diana Nyman: Hej Malin svårt att säga, det kommer väldigt mkt vanliga rumäner ocg bulgarer också till Sverige för att söka överleva. Men ofta förutsätter man att det är bara romer, men så är det inte.

Diana Nyman: Hej Niklas. Romer uppbär tyvärr inga sociala skydd i rumänien, eller nes grundlägganded rättigheter såsom utbildning, sjukvård eller bostad

Evert: Varför tigger de inte i sina hemländer? Att tigga i Sverige är ju som att gå över ån efter vatten ...!!!!

Diana Nyman: Hej Evert De lever i ett enormt utanförskap i sina länder och är mkt utsatta.

Karlsson: Du verka förneka varje form av missnöje över situationen vi har med alla tiggare i Göteborg. Din lösning är tydligen att vi ska omfamna tiggarna, vilket förstås bara leder till att fler kommer hit. Den enda lösningen som jag ser och som inte är olaglig är att sluta skänka pengar. Om ingen får några pengar kommer det inga tiggare hit mer.

Diana Nyman: Hej Karlsoon Jag är en medmänniska, oavsett vem det är.

Linnéa: Jag brukar ge en slant ibland, bör man hjälpa alla tiggare?

Diana Nyman: Hej Linnea Nej, man kanske inte kan hjälpa alla men någon för dagen.

Richard: Romer är avskydda i hela europa och östeuropa i synnerhet. Anser du det finnas tillstymelse till fog för detta?

Diana Nyman: Nej, jag anser inte att det finns fog för någon form rasism. Men jag ser en historisk kontinutet i viss rasism

Gus: Diana, menar du att romer som är födda i Rumänien ej har medborgarskap där?

Diana Nyman: Hej Gus De är medborgare i sina länder, men får ofta inte id handligar

Bortkommen: De som är emot tiggare har ingen empati. De har inte förmågan att sätta sig in i andras situation. Förmodligen är det samma människor som är emot flyktinginvandring.. Underbart att du ville komma tull chatten och bemöta dessa navelskådande åsikter.

Diana Nyman: Tack bortkommen. Vi lever alla i denna och samma värld och är människor med grundläggande behov.

T: Romer måste väl få socialbidrag i sina länder??

Diana Nyman: Hej T Nej de har inte tillgång till sociala skyddsnät i sina länder

Lars: Dina, din lösning verkar vara att vi skall omfamna tiggarna?Snart kommer nästa drös med sommarjobbare.

Diana Nyman: Hej Lars ja, kanske. Men sommar jobbarna blir oftast utan lön och åker hem tomhänta

Henrik: Hur ser individernas boende situationen ut ?

Diana Nyman: Hej Henrik, I rumänien bor de i stor missär och utan sanitär. I sverige bor många i någon gamnmal bil eller i tält

Jocke: Vad vil du säga till Annelie Hulten som är högst i Göteborg?

Diana Nyman: Hej Jocke Jag vill säga till Anneli H att man bör på allvar diskutera provisoriska lösningar i Gbg och hur man kan påverka situationen i tex Rumänien.

Kent: Vilken organisation har hjälpt tiggarna bäst tycker du?

Diana Nyman: Hej Kent flera org i Gbg har på ett bra sätt försökt hjälpa tiggarna.

Diana Nyman: Tack för eran frågor och hejdå. Ha en bra dag!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.