Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Statsvetarprofessorn Marie Demker och migrationsminister Tobias Billström.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chatt om Tobias Billström

I dag klockan 11 chattade statsvetarprofessorn Marie Demker om kritiken mot migrationsminister Tobias Billström. Läs om bakgrunden till krisen här:

Statsminister Reinfeldt mötte i går journalister utanför Riksdagens plenisal. Hans ton var faderligt tillrättavisande mot Tobias Billström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, sade Reinfeldt.

I en DN-intervju hade migrationsministern sagt att han ifrågasatte om papperslösa flyktingar skulle ha rätt att gå i gymnasier i Sverige.

Och så sade Billström till DN:

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig, blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han.

Det fick Reinfeldt att ta Billström ordentligt i örat. Han har nu fullt upp med att återupprätta förtroendet för sig själv och för "den humana inriktning vi har på politiken".

För regeringen handlar det också om att hålla ihop internt i regeringen. Och dessutom värna sin migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet, som blir allt skörare i takt med Tobias Billströms uttlanden.

I dag spelar ÖB Sverker Göranson ut ett nytt kort, som Billström måste hantera. ÖB vill att de afghanska tolkar som arbetar för de svenska trupperna i Afghanistan skall få asyl i Sverige, när den svenska insatsen i utan Mazar-i-Sharif avvecklas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.