Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Centern lovar klöver

Intryck av enighet i all ära. Men varianter på jobbpakt börjar kännas tjatigt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är de små skillnaderna som gör det, kanske Annie Lööf tänkte, när hon laddade för sin dag i Almedalens rampljus. Och med all den press som dåliga opinionssiffror sätter på en partiledare, kanske det kändes tryggt att satsa på ett säkert kort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Följaktligen handlade Centerns utspel i Almedalen om förändringar i A-kassan. Helt bra för imagen var dock inte att Annie Lööf på frågor från pressen slirade i beskrivningen av metodalternativ om ersättningen. Hon är till synes osäker på att partiet klubbat att det är takhöjning som gäller, inte mixtrande med procentsatser – vilket GP också skriver om på webben.

Om förslagen i övrigt kan konstateras att de är mycket lika Folkpartiets från i torsdags. Möjligen med skillnaden att det alltid lika ivriga Centerpartiet inte vill avvakta Socialförsäkringsutredningen. Annie vill ta upp reformförslagen redan i höstens budgetsamtal.

Centerpartiets ekonomiska seminarium kretsade, likt moderaternas, kring bland annat metoder att kombinera utbildning med praktik. Under Borgs seminarium kallades det introduktionsavtal. Centern väljer begreppet lärlingsprovanställning.

För att understryka effektiviteten i sådana åtgärder hade Centern flugit in en tysk ekonomiprofessor, Klaus Zimmerman. Där är lärlingssystemet gammalt som gatan, vilket kan vara en delförklaring till att tysk ekonomi hittills klarat sig hyfsat under krisen.

Lärlingssystem är också en gammal klok idé, som gagnar kompetensförsörjning och sysselsättning. Att det behöver uppmuntras med extra morötter, som sänkt arbetsgivaravgift, för att slå rot borde inte vara givet. Att företag som vill ha specialkompetens skall ta en del av utbildningsansvaret är fullt rimligt. Men i brist på traditioner på svensk arbetsmarknad, får regeringen se till att bidra till att uppbyggandet tar fart.

Vad gäller lärlingar vore det dock naturligt att även offentliga sektorn involverades. I dag är de främst privata småföretag som nappar på idén med att ta in unga praktikanter under utbildning.

GP 7/7 -12