Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cecilia Verdinelli: Rapport som blottar svepskälen

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det hände på ett apotek men jag kan inte säga vilket. Jag stod och väntade på att kortköpsdosan skulle bråka färdigt och började titta på en ny produkt. Under stigande förvåning insåg jag att apoteket ifråga sålde tuggummin som, i tur och ordning, utlovade skönhet (”fastare hud”), intelligens (”fokus”) och styrka (”uthållighet”). Jag frågade farmaceuten om saken. Hon log kundvänligast och förklarade att ja, dessa tuggummin innehåller vitaminer som kan stärka hudens kollagen, och dessutom ... Så tappade hon plötsligt leendet, såg mig rakt i ögonen och sade med låg röst och eftertryck: ”Okej. Jag skäms. Jag står faktiskt här och skäms”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag överrumplades av allvaret och mumlade något om att det ju inte är hennes fel, vilket hon höll med om och så återgick hon oceremoniellt till kortköpsdosan som om inget hänt. Jag var glad hela den dagen. Att anständiga yrkesmänniskor känner ett tyst raseri över den fejkade mejkade försäljarroll som de i många fall hamnat i betyder något.

Att SNS publicerar en tung rapport om att privatiseringar i välfärdssektorn inte ökat effektiviteten betyder också något. ”Inom de flesta områden har vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen”, skriver forskningschef Laura Hartman. Rapportens avsändare förstärker budskapets tyngd: det är det näringslivsägda och liberala forskningsinstitutet som delar ut detta beska piller till regeringen. Kommer rapporten att leda till självkritik hos utförsäljarhögern? Nej, det är svårt att tro. Vad den kommer att leda till är ett helt nödvändigt klargörande av motiven bakom privatiseringskalaset.

Effektivitetsargumenten var det man debatterade med i teve, aldrig det reella motivet. Det är häpnadsväckande hur väl landets ledande moderater lyckats profilera sig själva som ideologiskt neutrala byråkrater. De har fått oss att tro att de blott är maktens ödmjuka men kompetenta meteorologer, som håller koll på konjunkturskurar och fäller upp paraplyet över oss alla i rättan tid. Utförsäljarhögern kommer förr eller senare att behöva göra det mest förbjudna, nämligen medge att den är inte är ideologilös. Och mycket riktigt: dagen efter står det på GP:s ledarsida att ökad näringsfrihet är ett mål i sig och inte kräver motiv. Bra! Då var det äntligen utrett!