Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cecilia Verdinelli: Konkreta förslag

Mark Isitt efterlyste konkreta förslag från sina kritiker i debatten om arkitektur och kriminalitet. Cecilia Verdinelli blir honom inte svaret skyldig.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Såvitt jag förstår har Mark Isitt förslag på en enda åtgärd, och den utförs bäst med sprängmedel. Mina förslag är: skrota vårdnadsbidraget i Göteborg, massiva insatser inom kommunal skola och barnomsorg, bygg bort trångboddhet (radhus, höghus, det spelar mindre roll), att SDN går in med stöd till det kafé som Hammarkulleborna organiserat sig för att få starta och driva (har Isitt ens hört talas om denna mobilisering i stadsdelen?), satsa på vuxenutbildningen i staden och ja: naturligtvis anser jag att man bör locka/ övertala/ tvinga ut innerstaden till nordost. Estetelever såväl som andra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därför bör kommunen konsekvent söka placera nysatsningar inom kultur, idrott eller utbildning, sådant som lockar alla göteborgare, i fattigförorterna. Men det räcker inte: att koncentrationen av helt oetablerade flyktingar är för stor i nordost är inget att hymla om. Därför behövs desperat flyttrörelser inom staden. Ett sätt att uppnå detta är att bygga hyresrätter i hela staden och vika en viss andel av de nya lägenheterna med förtur till sökande som i dag bor i de mest segregerade stadsdelarna. Därutöver är det av vikt att kommunpolitiker aktivt argumenterar emot (inom och utom sina partier) de delar av den statliga politiken som ökar segregationen.

I det långa loppet bör naturligtvis Göteborg expandera längs med spårvagnsspåret, så att det slyfyllda gapet mellan innerstaden och nordost upphör att vara och vi till slut får en stad som hänger samman.

Och till sist en upplysning: de teckningar som sitter i reklamskyltarna på spårvagnshållplatsen som barnen ”kladdat ihop” är ett projekt genom Skapande skola. Barn har målat hur de vill att framtidens Angered ska se ut. Reklamföretaget har sponsrat genom att upplåta reklamplats till barnens teckningar. Det är alltså en projekterad konstutställning på en offentlig plats (där det normalt visst finns reklam, Isitt, oftast för pantbanker).