Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cecilia Dalman Eek (S): Vad vill M i Göteborg?

Ett tungt ansvar vilar på Jonas Ransgård.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Plötsligt händer det. Den senaste tiden har Göteborgsmoderaternas politik präglats mest av Trisslotteriets reklamslogan. På vägen fram till beslut i viktiga framtidsfrågor händer det saker till synes utan att partiet vet om det. En folkomröstning om trängselskatt där partiet redan varit med och beslutat och grejerna redan börjat byggas. En vilseledande kampanj att folkomröstningen inte handlar om trängselskatt utan om en järnvägstunnel. En företrädare som röstar med ett annat parti i fullmäktige och därmed ger Sverigedemokraterna större utrymme i staden och försvagar den parlamentariska situationen. Det är lätt att raljera med Göteborgsmoderaterna men läget är alldeles för allvarligt för att ens dra på munnen.

Moderaterna är det ledande oppositionspartiet. På torsdag röstar kommunfullmäktige om stadens budget för nästa år och i det rådande läget vilar ansvaret tungt på Jonas Ransgårds axlar. Den rödgrönrosa ledningen har presenterat en budget med starkt fokus på mänskliga rättigheter, resurser till skola och äldreomsorg och resurser för jobb- och välfärdssatsningar tillsammans med den nya regeringen.

Om Alliansen går fram som tidigare med en gemensam budget blir frågan hur de kommer att agera i kommunfullmäktige. I omröstningen kan Alliansen få igenom sin budget om de räknar in stöd från flera partier. Därför är det relevant att fråga vilken plan Jonas Ransgård har. Ska han fortsätta med den Moderata lotteripolitiken? Tänker han fälla den accepterade politiska ledningens budget genom att släppa in Sverigedemokraterna i sitt röstunderlag?

Det är inte ens en månad sedan Moderaterna och de andra borgerliga partierna var med och manifesterade mot rasism och förföljelse på minnesdagen av judeförföljelserna som startade med Kristallnatten. Då var vi eniga i viljan att motarbeta rasism, diskriminering och främlingsfientlighet. I budgetomröstningen på torsdag har Moderaterna ett konkret tillfälle att ta ansvar för sin viljeinriktning. Då duger det inte att stoppa huvudet i sanden och konstatera händelseutvecklingen i efterhand. Ransgård måste planera och agera så att inte Sverigedemokraterna får ett avgörande inflytande på politiken.

Med satsning på mänskliga rättigheter, på mer resurser till skolan och äldreomsorgen och viktiga framtidsinvesteringar finns det goda möjligheter att Göteborg blir en vinnare. Då händer det på riktigt.