Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Caroline Ahlqvist vinnare av Hela Sverige bakar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Caroline Ahlqvist - årets vinnare i Hela Sverige bakar

Vilka är dina starkaste minnen från finalbaket?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det var väldigt jobbigt att se sin familj sitta där och inte få springa fram och krama om dem. Vi bodde på slottet i fyra veckor och levde som i en bubbla. Man fick till och med be om lov för att åka och hämta en pizza. Inspelningarna höll på mellan åtta på morgonen och 22 på kvällen och under finalen bakade vi i praktiken åtta timmar i sträck. Till sist tittade vi bara på varandra och kom överens om att bara köra allt i mål.

När kände du att "det här vinner jag..."?

- När vi skulle göra krokanen, de andra var stressade och visste inte riktigt hur de skulle göra men jag tänkte att det var väl ungefär som att bygga ett pepparkakshus och bara öste på. Vi hade fått veta innan att degen skulle bli bättre men mer tungjobbad med mycket äggvita i, så jag vräkte på med äggvita och hade nog en fördel att jag har starka nypor från jobbet som massör.

Var du trött på bakandet när du kom hem från finalen, eller har du blivit ännu mer inspirerad av segern?

- Jag hade inte så mycket val. Vi firade midsommar, men sedan var det möte med förlaget om hur bakboken skulle bli och då skulle alla recept fram. Jag var förstås tvungen att baka igenom allt så att det funkade. Jag bakade hela dagarna under hela juli, efter ett tag började grannarna fråga varför det luktade nybakat från vårt hus varje dag. Det var lite jobbigt, allt skulle ju hållas hemligt. Det är skönt nu när jag kan prata om det.

Berätta om din bakbok?

- Eftersom titeln är Sveriges bästa HEMMAbagare ville jag förenkla recepten så mycket som möjligt så att alla ska känna att de kan baka det mesta i boken. Sedan har jag några mer komplicerade saker också, men i första hand handlar det om att försöka inspirera fler människor att baka själva med bra ingredienser. Det är så mycket skit i det man köper färdigt, det finns till exempel inte ens smördeg i affären som verkligen innehåller smör. Jag älskar att baka men jag vill också att folk ska läsa boken och känna att det är ok att bara slafsa ihop något och njuta!

Du säger i programmet att du tror att en seger skulle förändra ditt liv?

- Det är väl det jag får se nu. Jag har pratat en del om att jag behöver en plan b i livet om kroppen säger stopp och jag inte klarar av att massera på heltid längre. Bakningen kan nog vara just den där planen.