Carolina Falkholt laddar vägg i Göteborg med SD-kritik

För konstnären Carolina Falkholt är musiken en viktig del av processen. Olika tankegångar får olika melodier. Nu släpper hon ett album med titeln Ord, ljud och kön.

ANNONS
|

Falkholt är en av konstnärerna som deltar i Hall of Fame på Ringön. När vi möter henne är hon i färd med att göra klart en väggmålning. Hon har jobbat med den ett par veckor, hon började som hon brukar göra med att känna in platsen och sedan ladda väggen med ord.

- Jag började med att skriva "kuk". Klassiskt klotter, säger hon och ler.

Läs också: De står barkomhelgens kalas på Ringön

Sedan skrev hon en mening som väckte oro i närområdet: "SD och kokainmaffian i Stockholm ger meningslösheten ett ansikte".

- Som jag uppfattade det var det folk runt omkring som blev hotade på telefon.

ANNONS

Hon har själv erfarenheter av hat och våld även om det inte hänt något denna gång. Det har satt djupa spår, säger hon.

- Men konsten går inte att stoppa. Jag jobbar alltid självbiografiskt med en feministisk blick och väver ihop allt runtomkring mig.

Läs också:SD rasar mot jättemålning av kvinnokropp

Nu syns bara någon enstaka bokstav av den där meningen, istället växer bilden av ett sköte och en fot fram på den färgsprakande väggen. Liksom vid den omdiskuterade målningen i en skola i Nyköping jobbar hon med övermålning. Laddade ord målas över med kvinnliga könsorgan.

- Anasyrma, att lyfta på kjolen är en strategi för att skydda mot ondska, känd sedan antiken.

Läs också:SD-ledamotvill fängsla konstnär

Men så var det musiken. Carolina Falkholt har alltid spelat för sig själv, hon har gett ut några singlar tidigare, men nu har hon alltså gett ut ett album. Än så länge bara i digital form, men en begränsad upplaga kommer även att släppas i vinyl.

- Det här är något jag gått och värkt på i 20 år. Jag är så stolt, jag har alltid velat ge ut musik, men har inte tyckt jag varit tillräckligt bra. I musiken kan jag formulera tankegångar som är svåra att sätta ord på. Den blir till reflektioner av en brusig tankeverksamhet.

ANNONS

Albumet hänger ihop med verket Techne på Mimers hus i Kungälv, musiken är en del av hennes skissmaterial till verket. Den 27 september öppnar hon en ny utställning där i samband med att albumet släpps.

Fakta: Carolina Falkholt

Född i Göteborg 1977, växte upp i Dalsland

En av Sveriges mest kända graffitimålare.

Började måla som tonåring under namnet Blue

Bodde i New York i mitten av 90-talet

Aktuell: Medverkar i Hall of fame, Järnhallen Ringön, curerar en utställning med Jenny Palén och Åsa Millholms på Galleri Thomassen och ger ut albumet Ord, ljud och kön.

Nästa projekt: Nytt verk på Mimers hus i Kungälv.

ANNONS