Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl-Einar Häckner.

Carl-Einar Häckner: "Kapitalisterna tar över mitt Berlin"

Sitter på en boförmedling i Berlin. Oberäkneliga nya husförvaltare är anledningen.
Nya ägare vill köra ut gamla hyresgäster så dom kan hyra ut på nytt och få mer betalt.
Går fram till skrivbordet för att anmäla mig. Mannen som sitter där är från DDR-tiden.
Overkligt ordentligt tysk. Han måste vara över 80 år. Känns som att prata med ett gammalt träd.
Till slut förstår han vad det gäller.
Han bläddrar i mappar. Jag är bara budbärare och där för en väns räkning med papper och ett brev. Det kommer ta tid. Det blir en prövning för mitt tålamod. Hans också säkert. Men han är van vid sig själv. Det känns som att vi människor måste missförstå varann för att kunna utrota allt hopp. Människans öde.
Det här kommer sluta tragiskt i ruiner i kriget med varann tänker jag när jag ser oviljan i den gamle mannens ögon. Granskande ögon i ett annars nästan våtblankt, helt likgiltigt, ansikte. Hans mun är som en upp- och nedvänd sned banan. Han ser ut som en ledsen måne i ett eget universum. Han är i perfekt kontroll i förstadiet till en dvala. Snart går han i ide som en björn under skrivbordet. Han får inte vara så ovillig. Han ska hjälpa mig. Till slut kom jag upp på väntelistan till advokaten.
Det går sakta i väntan. Vi är sju stycken som sitter där och väntar med vår oro. Min väns oro som jag har med mig.
Bubblar av ilska av anledningen till att jag är där. Det orättvisa att hyreshusägare tar till vilka knep som helst för att göra livet surt mot sjysta människor som inte gjort något fel.
Sakta har girighetens slem sipprat genom fasadernas sprickor i de gamla husen i Berlin under dom här tjugo åren, för att nu forsa som en flod med pengar, möjligheter, insatser, investeringar och brands som ska pissa in sina kvarter.
Ofrånkomligt. Hela tiden. Snabbt vänjer man sig vid alla byggen, upprustningar av hus. Det pågår hela tiden. Insatsmäklarna har frossa.
Girigheten förstör alltid det som är coolt. För när något är tufft på riktigt. Då kommer dom som inte är så tuffa dit och vill vara med. Efter ett tag tar dom över och pengar stöter ut dom som var original. Sen kommer en helt annan sort som vill ha något helt annat.
Dom har ofta mer pengar.
Då är imitatörerna av dom tuffa dom som är original. Sen blir det bara konstigt. Sen går åren. Man förstår att det varit riktigt tufft en gång för länge, länge sen.
Sen blir det som på Manhattan eller något.
Sitter du på ett riktigt hyreskontrakt i Berlin som är från den gamla sjysta tiden, släpp det aldrig. Säger advokaten.