Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Camerons krav inte realistiska

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I går släppte Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron till sist anden ur flaskan. I sitt länge uppskjutna Europatal utlovade han en folkomröstning om EU efter 2015. Men först vill Cameron förhandla fram nya medlemsvillkor. Därefter får folket bestämma om landet skall stanna kvar i EU, på de nya villkoren, eller lämna unionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

David Cameron beskrev sitt EU som "väldigt annorlunda". Enkelt uttryckt vill han ha ett frihandelsområde med frivilligt samarbete i valfri takt mellan medlemsländerna och med så få gemensamma institutioner som möjligt. Cameron vill ha brittisk rätt att lämna befintligt samarbete, han ifrågasätter behovet av en EU-kommission samt anser att EU-parlamentets inflytande måste minska.

Exakt vilket samarbete David Cameron vill att Storbritannien skall få lämna är oklart. Landet står redan utanför både Schengen- och Eurosamarbetet. Men tämligen klart är att Cameron vill slippa gemensamma regler för arbetsmarknaden samt kunna stänga Storbritanniens gräns för arbetskraft från andra EU-länder.

Man bör aldrig underskatta EU:s förmåga att förhandla ihop även mycket motstridiga viljor. Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill diskutera med britterna. Men det David Cameron kräver är inte ett "väldigt annorlunda" EU utan något helt annat än EU. Att han skulle få gehör för det är mycket osannolikt.

EU:s mål, enligt fördragen, är inte att skapa frihandel utan att med frihandel som redskap bygga en allt fastare politisk union.

Reaktionerna blev därefter:

– Föreställ dig EU som en fotbollsklubb: om man har gått med och är medlem i klubben, så kan man ju inte sedan säga att man vill spela rugby, kommenterade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius (socialist).

– Att plocka russinen ur kakan är inte möjligt, konstaterad Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle (liberal)

– Flexibilitet låter bra, men om man öppnar upp för ett 28-växlat Europa kommer det till slut inte finnas något Europa kvar. Bara en enda röra, skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på sin mikroblogg.

Är anden ur flaskan går det inte att stoppa in den igen. Behåller David Cameron regeringsmakten över nästa val måste han anordna en folkomröstning – även om allt han har att erbjuda är ett EES-avtal. Det avtal som Norge, Island och Schweiz har med tillgång till EU:s inre marknad utan rätt att delta i besluten, men med skyldighet att följa dem.

Det vore en stor förlust för Europas gemensamma framtid om Storbritannien lämnar EU – helt eller med EES-avtal. Även Storbritannien har mycket att förlora, ekonomiskt och politiskt. Men för den EU-negativa brittiska opinionen tycks minnet av imperiet vara en starkare kraft än dagens europeiska verklighet. Trist, men vill britterna inte vara med är det bättre att de går ur än stannar kvar och obstruerar.

GP 24/1 -13