Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caféet i råda säteri öppar åter i sommar i tillfällig regi av kommunens måltidsservice. Arkivbild: Karina Hansson

Caféet i Råda säteri öppnar på nytt

I veckan var det efterlängtad nyöppning av caféet i Råda säteri. En av många som gläds åt det är Härryda kommuns besöksutvecklare Martina Johansson.

Det var länge oklart om det skulle bli någon fikaservering alls på säteriet efter konkursen tidigare i år, hur löste ni det?
– Vi är fortsatt inte i mål utan kommer att ha en sedvanlig upphandlingsprocess om den fortsatta driften. Men kommunens ambition sedan vi tog över lokalerna i maj har hela tiden varit att hitta en lösning för att åtminstone kunna hålla öppet i sommar, eftersom det här är en hjärtefråga för många, såväl kommuninvånare som andra besökare som oroligt undrat hur det ska bli. Tillsammans med Måltidsservice, som tillagar allt i Rådahemmets kök och även står för serveringen i sommarcaféet, har vi nu kunnat lösa detta. 

Ni har fått många glada hejarop på Facebook, hur var själva premiärinvigningen?
– Det var förstås jätteroligt och massor med besökare, både under dagen och kvällen då det även anordnades en veteranbilsträff där med många glada fikasugna på plats.

Hur blir det med restaurangens fortsatta öde?
– Där kommer det, precis som med caféet, bli en upphandlingsprocess efter sommaren för att hitta någon som är intresserad att driva den vidare. Det här är ju i förlängningen ingen verksamhet som kommunen ska hålla på med, även om vi förstås är jätteglada att i alla fall kunna erbjuda en fika här i den här fantastiska omgivningen i sommar.

Vad rekommenderar du för något till kaffet?
– Oj, det finns en massa fikabröd och kakor att välja bland och även lättare lunch som sallad och paj. Men frågar du mig får det bli morotskaka. Jag testade den då jag var där nu i veckan och den var brilliant!