Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

C-ledaren Maud Olofsson avgår

Maud Olofsson avgår som ledare för Centerpartiet på partistämman i september.

Fredrick Federley tycker att Maud Olofssons tajming var "ypperligt väl vald".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Nu kan hon gå med flaggan i topp. Hon har levererat otroligt mycket, även om vi inte ligger på topp opinionsmässigt. Samtidigt kan hennes efterträdare hinna bli varm i kläderna i god tid före nästa val.

Spekulationer om Olofssons avgång har pågått till och från sedan förra sommaren, men pressen på henne att avgå har tilltagit sedan i början av april. Då gick riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani och Fredrick Federley öppet ut med kravet. Även ungdomsförbundet ställde sig bakom.

Det är oklart om Maud Olofsson därefter sitter kvar som näringsminister. Den frågan ska avgöras av den nya partiledaren.

De två hetaste kandidaterna till att ta över efter Maud Olofsson är IT-minister Anna-Karin Hatt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson.

Anna-Karin Hatt har hittills passat i frågan. Hon har varit med länge i centertoppen, men då bakom kulisserna som talskrivare och statssekreterare på samordningskansliet. Utnämningen av henne till statsråd tolkades som ett sätt för Maud Olofsson att bereda vägen för henne som efterträdare.

Andra tänkbara efterträdare är jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren. Stämningarna i partiet pekar dock mot en fortsatt kvinnlig partiledare.

Om riksdagsledamoten Fredrick Federley får välja blir det partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson som efterträder Maud Olofsson.

-Det är min favorit. Enligt mig är det en av få kandidater som kan ena och driva partiet framåt.

Och enligt Fredrick Federley är hon inte bara hans favorit.

-En klar majoritet av centerpartistiska kommunalråd föredrar henne. Hon är också den enda kandidat som har nämnts när jag har varit ute på mina många resor i landet.

Flera utmaningar väntar efterträdaren, enligt Fredrick Federley. Bland annat måste partiet profilera sig mer och bli mer tydligt gentemot regeringsmakten. Dessutom, tycker han, måste partiet återvinna en del frågor, som vissa självbestämmande- och integritetsfrågor.

Flera ledande centerpartister välkomnade beskedet.

-I stort sett alla centerpartister som jag har talat med har utgått från att Maud Olofsson inte är partiledare i valet 2014, säger Johan Hammarqvist, politisk redaktör på Norra Skåne och tidigare nära medarbetare till Maud Olofsson.

Vid riksdagsvalet 2010 gick Centerpartiet tillbaka. Partiet fick då 6,6 procent av rösterna, en klar nedgång jämfört med valet 2006 då partiet fick 7,9 procent.

Centerpartiets personal har kallats till ett informationsmöte klockan halv två på riksdagskansliet och klockan 14.15 håller Maud Olofsson presskonferens i riksdagens presscenter.